Energetika.ba
Nafta

Gorivo na benzinskim pumpama u Federaciji BiH poskupilo za 0,05 feninga

Autor: Energetika.ba
Gorivo na benzinskim pumpama u Federaciji BiH poskupilo za 0,05 feninga
Prema obavještenjima o promjeni cijena i marži koje su benzinske pumpe dostavile Federalnom ministarstvu trgovine raspon maloprodajnih cijena naftnih derivata na današnji dan iznosi

- Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi od 1,71 do 1,91 KM/litru,
- Dizel BAS EN 590 (10 ppm) iznosi od 1,66 do 1,91 KM/litru.

Trenutna prosječna maloprodajna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH za Premium bezolovni benzin 95, BAS EN 228 – BMB 95 iznosi 1,87 KM/litru i za Dizel BAS EN 590 (10 ppm) 1,85 KM/litru.

Od početka sedmice, odnosno od 21.12.2020. godine do danas u eOPC aplikaciji ovog Ministarstva je evidentirano ukupno 112 obavijesti o promjeni cijena i marži.

Navedena prosječna cijena naftnih derivata u Federaciji BiH se u odnosu na 31.11.2020. godine povećala za 0,01 KM/litru za oba derivata. Navedeno povećanje od 0,01 KM/litru nastupilo je 18.12.2020. godine.

"Dosadašnja praksa maloprodavaca naftnih derivata je bila da, bez obzira što nije došlo do povećanja inputa koji određuju visinu maloprodajne cijene naftnih derivata, uoči praznika i tokom ljetnog odmora blago povećaju cijene. Naime, činjenica je da upravo u tom periodu u većim gradovima je značajno uvećan promet na benzinskim pumpama", rečeno je za Klix.ba iz Federalnog ministarstva trgovine.

Napominju da upravo iz navedenog razloga građani mogu potražiti sve informacije o cijenama naftnih derivata građani na aplikacije Federalnog ministarstva trgovine FMT FBIH oil info.

U aplikaciji su cijene poredane od najnižih do najviših. Za Android uređaje mobilna aplikacija je dostupna na platformi Google Play Store i za Apple mobilne uređaje iPhonei iPad na App Store servisu. Također, aplikacija se može preuzeti i putem linka ili skeniranjem QR koda koji su postavljeni na web stranici Federalnog ministarstva trgovine: www.fmt.gov.ba.

Energetika.ba / Klix.ba