Energetika.ba
Nafta

Gorivo skuplje iz dana u dan

Autor: Energetika.ba
Gorivo skuplje iz dana u dan

Cijene goriva u RS nastavljaju da rastu, pa je došlo do povećanja u prosjeku za četiri feninga u svim regijama, kazao je danas Dragan Trišić, predsjednik Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima Privredne komore Republike Srpske.

"Nabavne cijene rastu u kontinuitetu u februaru i martu i zbog toga su i maloprodajne cijene rasle do dvije KM", ističe Trišić

Prema njegovim riječima, trenutno se cijene kreću 1,92-1,99 KM za BMB95 i 1,92-1,99 KM za ED5, TNG 1,09-1,15 KM, dok su premiuim goriva preko dvije KM.

Dodao je da je gorivo u Srpskoj i dalje jeftinije u odnosu na Federaciju do 10 feninga, dok su u odnosu na region manje i do 40 feninga.

"Očekujem stabilizaciju cijena u narednih 10 dana, ali nakon toga moguće je da će se cijene u RS približiti onima u Federaciji BiH", stav je Trišića.

Na jednoj benzinskoj pumpi u Banjaluci ističu da je prije nekoliko dana benzin koštao 1,82 KM, a sadašnja cijena mu je 1,87 KM po litru.

"Dizel je ranije koštao 1,95 KM, a sada je za litar ovog goriva potrebno izdvojiti i 1,99 KM. U prethodnih pet-šest dana cijena goriva porasla je u prosjeku do pet feninga", kažu na jednoj od banjalučkih benzinskih pumpi.

Dodaju da je cijena plina veća za tri feninga te da sada košta 1,16 KM.

Za razliku od Banjaluke, na benzinskim pumpama u Bijeljini cijene goriva ipak su nešto niže, tako da litar benzina košta 1,94 KM, kao i dizela, dok cijena plina iznosi 1,14 KM.

Vozači negoduju zbog poskupljenja goriva i smatraju da treba naći način da se cijene ustabile, a ne da se mijenjaju iz dana u dan.

Cijene nafte na svjetskom tržištu prethodnih dana su u padu, nakon što su dostigle iznos veći od 70 dolara po barelu prvi put od početka pandemije.

U Londonu je cijena sirove nafte brent iz Sjevernog mora, koja je prethodno dostigla iznos od 71,38 dolara po barelu, što je najviše od 8. januara prošle godine, pala za 73 centa i iznosi 68,63 dolara.

Energetika.ba / NN