Energetika.ba
OPec

Haitham Al Ghais: Kraj naftnoj eri nije ni blizu

Autor: Energetika.ba
Haitham Al Ghais: Kraj naftnoj eri nije ni blizu
Foto: Unsplash

Kraj ere nafte nije ni blizu, izjavio je glavni dužnosnik OPEC-a, jer tempo rasta potražnje za energijom znači da alternative ne mogu zamijeniti na potrebnom nivou, a fokus bi trebao biti na smanjenju emisija, a ne na upotrebi nafte.

U rubrici za mišljenje, objavljenom u Middle East Economic Survey (MEES) u petak, generalni sekretar OPEC-a Haitham Al Ghais napisao je da postoji "zabrinjavajući trend narativa" koji koriste pojmove poput kraja nafte, što može potaknuti energetske politike koje potiču haos u energetici.

"Što ako investicije u opskrbu padnu kao rezultat, ali potražnja za naftom i dalje raste, kao što danas vidimo?", napisao je Al Ghais u članku MEES-a koji je OPEC podijelio na X.

"Stvarnost je da kraj ere nafte nije ni blizu", napisao je., prenosi Reuters.

Organizacija zemalja izvoznica nafte vjeruje da će potrošnja nafte nastaviti rasti u narednim decenijama, za razliku od tijela poput Međunarodne agencije za energetiku, koja predviđa da će doseći vrhunac do 2030. godine.

Naftna industrija ulaže u tehnologije poput hvatanja i iskorištavanja ugljika i pohrane, čistog vodika i izravnog hvatanja zraka, i tako "pokazuje da je moguće smanjiti emisije dok proizvodi naftu koja je potrebna svijetu", napisao je Al Ghais.

Al Ghais je napisao da je svijet uložio preko 9,5 biliona dolara u prijelazne troškove tokom protekla dvije decenije, ali vjetar i solarna energija i dalje opskrbljuju tek malo manje od 4% svjetske energije, dok električna vozila imaju ukupnu globalnu penetraciju između 2% i 3%.

"Stvarnost je da mnoge alternative ne mogu zamijeniti naftu na potrebnom nivou ili su nepristupačne u mnogim regijama."