Energetika.ba
američki naftni div

Hoće li Chevron napustiti Sjeverno more?

Autor: Energetika.ba
Hoće li Chevron napustiti Sjeverno more?
Foto: Bloomberg

Američki naftni div Chevron planira prestati crpiti naftu u Sjevernom moru te najavljuje prodaju vlasničkog udjela u najvećem naftnom polju u britanskom dijelu mora koje se nalazi u blizini Shetlandskog otočja.


Treći najveći proizvođač nafte u svijetu, koji je šezdesetih godina prošlog stoljeća bio među prvim naftnim kompanijama koje su započele bušenje nafte u Sjevernom moru, smanjio je svoju proizvodnju i istraživačke aktivnosti već 2019. godine, objavila je francuska novinska agencija AFP.

Chevron planira prodati svoja naftna polja, uključujući 19,4% udjela u naftnom polju Clair zapadno od Shetlandskih otoka, koje je najveće polje u britanskom Sjevernom moru, kojim upravlja britanski BP, a proizvodi oko 120.000 barela nafte.

Na prodaju su i udjeli u naftnom terminalu Sullom Voe na Shetlandskim otocima, kojim upravlja energetska kompanija EnQuest, kao i naftovod Ninian i naftovod SIRGE.

Prema tvrtki, odluka o napuštanju aktivnosti vađenja nafte u Sjevernom moru donesena je nakon pregleda cjelokupnog portfelja i želje da se u budućnosti uglavnom fokusiraju na novije projekte.

Proces prodaje vlasničkih udjela trajat će nekoliko mjeseci, a u tom će se peridou odlučiti hoće li se prodaja završiti ili ne.