Energetika.ba
Nafta

Hrvatska: Litra benzina iznad deset kuna

Autor: Energetika.ba
Hrvatska: Litra benzina iznad deset kuna

Na svjetskom je tržištu cijena nafte skočila na gotovo 73 dolara po barelu, što znači da je u godinu dana sirova nafta poskupjela za 33 posto.

Trendovi sa svjetskih tržišta još se nisu prelili na cijenu goriva na domaćim pumpama, ali sa sigurnošću možemo najaviti da će cijene benzina Eurosuper 95 uskoro premašiti 10 kuna po litri.

Vidi se to i iz analitike Ministarstva gospodarstva po kojoj se jasno pokazuje da je cijena tog goriva u mjesec dana narasla za više od pet posto, a na nekim pumpama u Zagrebu prema dostupnim informacijama i u srijedu je Eurosuper 95 koštao 9,99 kuna po litri. Iako rast cijena nafte zemljama poput Saudijske Arabije i Rusije ide u prilog jer će biti više novca u proračunu nego su predvidjeli, ostalim zemljama poput Hrvatske takve nagle oscilacije znače neminovno poskupljenje životnih troškova, prenosi Večernji list.

Prvo će reagirati cijene prijevozničkih usluga, jer one su pod direktnim pritiskom cijene goriva, koji im je najveća ulazna stavka, ali posljedično će poskupjeti i svi ostali proizvodi od hljeba i mlijeka dok uvoznih sofisticiranih proizvoda. Kako mediteranski bazen još nije reagirao na trendove sa svjetskih burzi i tek nas očekuje skok cijene sirove nafte veliko je pitanje na kojem će se iznosu zaustaviti cijena goriva. Podsjetimo da je zahvaljujući i niskoj cijeni energenata rasla domaća potrošnja pa posljedično i BDP pa bi ovaj novi uzlet na naftnim burzama mogao utjecati i na usporavanje rasta domaće ekonomije.

Energetika.ba