Energetika.ba
Nafta

IEA-ine prognoze spustile cijene nafte prema 62 dolara

Autor: Energetika.ba
IEA-ine prognoze spustile cijene nafte prema 62 dolara

Cijene nafte pale su u utorak na međunarodnim tržištima prema 62 dolara pod pritiskom procjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da bi ponuda sirove nafte u ovoj godini mogla nadmašiti potražnju.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila u minusu 23 centa u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 62,36 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 58,89 dolara.

IEA je povisila prognozu rasta potražnje za naftom u 2018. godini na 1,4 milijuna barela dnevno, u odnosu na ranije prognoziranih 1,3 milijuna barela dnevno.

Upozorili su ujedno da bi ubrzano povećanje proizvodnje, osobito u Sjedinjenim Državama, moglo nadmašiti ubrzavanje potražnje i podići globalne naftne zalihe, koje su sada nadomak petogodišnjeg prosjeka, zacrtanog sporazumom vodećih proizvođača, uključujući Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusiju, o ograničenju opskrbe.

"Nakon dramatičnog smanjenja troškova američki proizvođači bilježe drugi val rasta, tako izniman da bi se u 2018. godini njihovo povećanje proizvodnje tekućih energenata moglo izjednačiti s rastom globalne potražnje", napominju u IEA-i.

"U cjelini gledano, IEA potvrđuje svoju pesimističnu prognozu globalne ponude i potražnje i ne očekuju značajniji pad globalnih zaliha u 2018. godini", konstatira Olivier Jakob iz Petromatrixa.

"OPEC je optimističniji ali je proteklih mjeseci bio prisiljen sniziti procjenu potražnje za svojom naftom a izloženi su i riziku dodatnih sniženja budući da se njihove prognoze američke proizvodnje nafte čine nerealno niskima", dodao je.

Naftni kartel izvijestio je jučer da očekuje da će svjetska potražnja za naftom ove godine rasti za 1,59 milijuna barela dnevno, čime je njihova dosadašnja procjena podignuta za 60 tisuća barela. Ukupno bi po njihovoj procjeni trebala iznositi 98,6 milijuna barela dnevno.

Odvojeno je OPEC danas izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 61,04 dolara, što znači da je pala 56 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba