Energetika.ba
Nafta

Indijska potražnja za gorivom dostigla je sedmomjesečni maksimum u decembru

Autor: Energetika.ba
Indijska potražnja za gorivom dostigla je sedmomjesečni maksimum u decembru
Foto: Agencija

Potrošnja goriva u Indiji porasla je na sedmomjesečni maksimum u decembru na oko 20,054 miliona metričkih tona, pokazali su podaci ćelije za planiranje i analizu nafte (PPAC) ministarstva nafte.

Ukupna potrošnja, koja predstavlja pokazatelj potražnje za naftom, u decembru je porasla za 6,2% sa 18,89 miliona tona u novembru, pokazuju podaci. Porastao je za oko 2,6% u poređenju sa istim periodom godinu dana ranije, piše Reuters.

Prodaja dizela, koji se uglavnom koristi za kamione i komercijalna putnička vozila, porasla je za 0,9% na mjesečnom nivou na 7,60 miliona tona.

Prodaja benzina u decembru pala je za 4,5% u odnosu na prethodni mjesec na 2,99 miliona tona.

Prodaja sportskih terenskih vozila porasla je u decembru, dok je prodaja malih automobila pala uprkos visokim sniženjima, pokazali su podaci indijskih proizvođača automobila prošle sedmice.

Prodaja bitumena koji se koristi za izradu puteva porasla je za 12,9% u odnosu na novembar, dok je potrošnja mazuta u decembru porasla za 9,6%.

Prodaja gasa za kuhanje, odnosno tečnog naftnog gasa, porasla je za 5,6% na 2,63 miliona tona, dok je prodaja nafte skočila za 27,9% na oko 1,33 miliona tona, pokazuju podaci.