Energetika.ba
tržište nafte

Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Iranske neizvjesnosti spustile cijene nafte
Foto: Unsplash

Cijene nafte na početku nove sedmice bilježe pad prije svega zbog neizvjesnosti oko situacije u Iranu.

Na tržišta utječe i činjenica što je prijestolonasljednik Saudijske Arabije odgodio put u Japan zbog zdravlja svog oca.

Cijena barela nafte na londonskom je tržištu u odnosu na prethodno zatvaranje oslabila 35 centi, na 83,63 dolara, dok se barelom na američkom tržištu trgovalo po 43 centa nižoj cijeni, od 79,63 dolara.

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi, tvrdolinijaš koji se dugo smatrao potencijalnim nasljednikom vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamaneija, poginuo je u helikopterskoj nesreći u planinskom predjelu u blizini granice s Azerbejdžanom, objavili su u ponedjeljak dužnosnici i državni mediji.

Predsjednikova iznenadna smrt ne bi trebala utjecati na iransku naftnu politiku, budući da Hamenei ima konačnu vlast i posljednju riječ u svim državnim pitanjima, prenosi SEEbiz.

U međuvremenu je prijestolonasljednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman odgodio posjet Japanu koji je trebao početi u ponedjeljak, zbog zdravstvenih problema svog oca kralja Salmana, rekao je glavni sekretar japanskog kabineta Yoshimasa Hayashi.

Tržište je već naviklo na vodstvo prijestolonasljednika Mohammeda Bin Salmana u energetskom sektoru, rekao je Saul Kavonic iz MST Marqueeja. "Očekuje se nastavak saudijske strategije bez obzira na to zdravstveno pitanje", rekao je.

U Evropi je pogođen još jedan ruski energetski objekt. Rafinerija nafte u Slavjansku, u regiji Krasnodar, oštećena je nakon napada dronom tijekom vikenda, izvijestio je u ponedjeljak državni TASS pozivajući se na riječi službenika iz sigurnosti kompanije.