Energetika.ba
Cijene ostaju visoke

Izostanak promjena u politici proizvodnje nafte na sastanku OPEC+

Autor: Energetika.ba
Izostanak promjena u politici proizvodnje nafte na sastanku OPEC+
Foto: Ilustracija

Panel ministara OPEC+ vjerovatno neće preporučiti nikakve promjene u politici proizvodnje nafte na sastanku kasnije u srijedu, nakon ranije odluke proizvođača da produže dobrovoljna smanjenja proizvodnje nafte do juna.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i saveznici predvođeni Rusijom, poznati kao OPEC+, trebaju održati online zajednički sastanak monitoring odbora ministara (JMMC) u 11:00 GMT kako bi pregledali tržište i implementaciju smanjenja proizvodnje od strane članova.

Cijene nafte su ove godine porasle, potaknute manjkom snadbijevanja, napadima na rusku energetsku infrastrukturu i ratom na Bliskom istoku.

Brentova sirova nafta trgovala se iznad 89 dolara po barelu u srijedu, u odnosu na 77 dolara krajem 2023. godine. Dva od tri izvora za Reuters, koji su tražili da ostanu neimenovani jer nisu ovlašteni govoriti javno, rekli su da očekuju jednostavan sastanak. Pet drugih izvora u utorak imalo je slično mišljenje.

Članovi OPEC+, predvođeni Saudijskom Arabijom i Rusijom, prošlog su mjeseca pristali produžiti dobrovoljna smanjenja proizvodnje od 2,2 miliona barela dnevno (bpd) do kraja juna kako bi podržali tržište.

Ruski zamjenik premijera Alexander Novak rekao je u petak da je Rusija odlučila usredotočiti se na smanjenje proizvodnje nafte umjesto izvoza u drugom tromjesečju kako bi ravnomjerno podijelila smanjenje proizvodnje s drugim zemljama članicama OPEC+.

Kada dobrovoljna smanjenja isteknu krajem juni, ukupna smanjenja OPEC+ trebala bi pasti na 3,66 miliona bpd, kako je dogovoreno u ranijim koracima počevši od 2022. godine.

JMMC okuplja vodeće zemlje članice OPEC+ uključujući Saudijsku Arabiju, Rusiju i Ujedinjene Arapske Emirate. Odbor se obično sastaje svaka dva mjeseca i može dati preporuke za promjenu politike koje se mogu zatim raspraviti i ratificirati na potpunom ministarskom sastanku uključujući sve članove.