Energetika.ba
Nafta

Kineske rafinerije smanjuju uvoz saudijske nafte treći mjesec zaredom

Autor: Energetika.ba
Kineske rafinerije smanjuju uvoz saudijske nafte treći mjesec zaredom
Foto: Unsplash

Najveći izvoznik nafte, Saudijska Arabija, mogla bi smanjiti cijene za sorte sirove nafte koje prodaje Aziji drugi mjesec zaredom u augustu, prateći slabost srednjoistočnog benchmarka Dubai, rekli su u petak izvori iz trgovine.

Potencijalno smanjenje cijena za Aziju, koja čini oko 80% saudijskog izvoza nafte, naglašava pritisak s kojim se suočavaju proizvođači iz OPEC-a dok se ponuda izvan OPEC-a nastavlja povećavati, dok se globalna ekonomija suočava s poteškoćama.

Službena prodajna cijena (OSP) za glavni proizvod Arab Light crude prodan Aziji u augustu mogla bi pasti za 60 do 80 centi po barelu u odnosu na juli, moguće na najnižu razinu od aprila, rekli su četiri izvora iz azijskih rafinerija u anketi Reutersa.

Ispitanici očekuju nešto dublja smanjenja cijena za teže sorte - Arab Medium i Arab Heavy - nego za Arab Light zbog poboljšane ponude iz Meksika i Kanade.

Relativno više cijene za saudijsku naftu navele su rafinerije u Kini da smanje uvoz iz Saudijske Arabije treći mjesec zaredom u julu.

Potencijalna smanjenja cijena za august očekuje se da će pratiti sužavanje backwardacije za mjesečne cjenovne razlike Dubaija za 85 centi ovog mjeseca u odnosu na maj, što je znak smanjenja napetosti u ponudi. Backwardacija se odnosi na više trenutne cijene u odnosu na one u budućim mjesecima.

Globalne cijene sirove nafte podržane su rezovima OPEC+ i vrhunskom ljetnom potražnjom na sjevernoj hemisferi, za koje se očekuje da će dovesti do deficita u ponudi ovog kvartala, iako analitičari očekuju više ponude od proizvođača izvan OPEC-a u Americi.
Novi šef Murray Auchincloss odlučio je usporiti ulaganja u velike, niskougljične projekte - posebno u offshore vjetroelektrane.

Prosječna marža u kompleksnoj rafineriji u Singapuru, mjera za azijske rafinerije, stabilizirala se na 3,62 dolara po barelu u posljednjih 15 dana nakon što je padala dva mjeseca zaredom, pokazuju podaci LSEG-a. Saudijske crude OSP obično se objavljuju oko petog u mjesecu i postavljaju trend za iranske, kuvajtske i iračke cijene, utječući na oko 9 miliona barela dnevno (bpd) sirove nafte namijenjene Aziji.

Državni naftni gigant Saudi Aramco postavlja cijene svoje nafte na osnovu preporuka kupaca i nakon izračuna promjene vrijednosti svoje nafte u proteklom mjesecu, na osnovu prinosa i cijena proizvoda.

Službenici Saudi Aramco-a po pravilu ne komentiraju mjesečne OSP-ove kraljevine.