Energetika.ba
Nafta

Kinezi u Zemljinoj kori buše rupu duboku 10.000 metara

Autor: Energetika.ba
Kinezi u Zemljinoj kori buše rupu duboku 10.000 metara

Kineski naučnici započeli su s bušenjem rupe duboke 10.000 metara u Zemljinoj kori. Iskopavanje najdublje bušotine u Kini počelo je jučer u naftom bogatoj regiji Xinjiang, prema službenoj novinskoj agenciji Xinhua.

Usko okno u tlo će prodrijeti u više od 10 kontinentalnih slojeva ili slojeva stijena i doći do sustava krede u kojem se nalaze stijene stare oko 145 miliona godina.

"To nije bio lak projekt. Konstrukcija nečeg takvog bi se mogla usporediti s velikim kamionom koji se vozi na dvije tanke čelične sajle", rekao je Sun Jinsheng s Kineske inženjerske akademije, a prenosi Bloomberg.

Predsjednik Xi Jinping je 2021. u obraćanju vodećim nacionalnim naučnicima pozvao na veći napredak u istraživanju unutrašnjosti našeg planeta kako bi se identificirali mineralni i energetski resursi i poboljšala procjena rizika od ekoloških katastrofa, kao što su potresi i erupcije vulkana.

Najdublja rupa koju je čovjek iskopao u Zemlji i dalje je ruska superduboka bušotina Kola, koja je 1989., nakon 20 godina bušenja, dostigla dubinu od 12.262 metra.

Energetika.ba