Energetika.ba
Nafta

King ICT-u veliki posao izgradnje spremnika za naftu za Janaf

Autor: Energetika.ba
King ICT-u veliki posao izgradnje spremnika za naftu za Janaf

Informatička kompanija King ICT u kojoj je važne funkcije - direktora, prokurista i člana nadzornog odbora - svojedobno imao sadašnji ministar obrane Damir Krstičević, od državne tvrtke Janaf - Jadranski naftovod dobila je posao izgradnje spremnika za naftu na terminalu Omišalj, vrijedan oko 240 miliona kuna.

Natječaj za ovaj posao objavljen je u martu prošle godine, a na njega su se informatičari iz Kinga ICT javili u zajednici ponuditelja s tvrtkom KFK iz Rugvice pokraj Zagreba, koja se kao i King ne bavi izgradnjom spremnika za naftu, nego im je glavni biznis izrada staklenih fasada, piše Index.hr.

King ICT je za državu i državne firme radio više projekata, no radilo se o IT rješenjima poput softvera za Službu 112, sustava za rezervaciju i prodaju karata i informatizaciju javne nabave za Hrvatske željeznice, e-Maticu za Ministarstvo znanosti i obrazovanja i još mnogo sličnih poslova. Čak su i za Janaf 2011. godine radili sustav za upravljanje ljudskim resursima, no poslova sličnih izgradnji ogromnih naftnih spremnika, koliko nam je poznato, dosad nisu imali.

Iako spremnici za naftu nisu stakleni, druga tvrtka u ovoj priči - KFK- bavi se izradom staklenih fasada. Na svojim stranicama hvale se brojnim projektima poput fasade za Ban centar, Frankopan neboder na Trgu bana Jelačića u Zagrebu, VMD, Erste Tower i Euro Tower u Vukovarskoj u Zagrebu i još mnogo sličnih "staklenih" zgrada, no kako su završili u poslu sa spremnicima za naftu nismo uspjeli doznati jer nam nisu odgovorili na mailom upućena pitanja.

Na taj natječaj javili su se i Đuro Đaković i Zagreb Montaža koji imaju dugogodišnje iskustvo na takvim poslovima te su već radnije radili na rekonstrukcijama i izgradnjama spremnika za Janaf, no informatičari iz Kinga pobijedili su zbog niže ponude. King ICT I KFK su, kako doznajemo, ponudili realizaciju tog posla za 240 milijuna kuna, dok su se ponude Đure Đakovića i Zagreb Montaže kretale oko 270 milijuna.

Iz ovih dviju tvrtki nismo mogli dobiti konkretnije komentare na gubitak tog posla. Dobili smo jedino šturi odgovor iz Đure Đakovića: "Đuro Đaković Grupa d.d. se javila na natječaj tvrtke Janaf d.d. za izgradnju spremnika, međutim posao nismo dobili."

Energetika.ba