Energetika.ba
Nafta

Koliku cijenu će Iran platiti za svoju naftu

Autor: Energetika.ba
Koliku cijenu će Iran platiti za svoju naftu

Iranski predsjednik Hasan Rohani poručio je da njegova zemlja nikada nije željela tenzije u regionu i da ne želi nevolje na globalnim vodenim putevima.

Kako je rekao, neće lako odustati od svojih prava na izvoz nafte.

Rohani je, u saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom websajtu, rekao i da je povlačenje SAD iz nuklearnog sporazuma sa Iranom "nezakonito" i da je lopta "u dvorištu Evrope" kad je riječ o održavanju veza sa Teheranom, prenosi Tanjug.

Istovremeno, savjetnik iranskog predsjednika kaže da, ako američki predsjednik Donald Trump želi razgovore s Rohanijem, onda mora da se ponovo pridruži međunarodnom nuklearnom sporazumu s tom zemljom, iz kojeg se jednostrano povukao ranije ove godine.

Trump je u ponedjeljak izjavio da bi se sastao sa Rohanijem ukoliko iranski predsjednik to želi, podsjeća AP.

Rohanijev politički savjetnik Hamid Abutalebi rekao je danas da bi "oni koji vjeruju u dijalog kao metod rješavanja sporova u civilizovanim društvima trebalo da se posvete tim sredstvima", prenijela je iranska poluzvanična novinska agencija ISNA.

Iransko rukovodstvo je prethodno isključilo mogućnost razgovora "jedan na jedan" sa Trumpom nakon njegove odluke da povuče SAD iz sporazuma, u skladu sa kojim su Iranu ukinute neke sankcije u zamjenu za ograničenje nuklearnog programa Teherana.

Energetika.ba