Energetika.ba
najveći proizvođač nafte

Kuwait objavio otkriće ogromnog polja nafte i plina u moru

Autor: Energetika.ba
Kuwait objavio otkriće ogromnog polja nafte i plina u moru
Foto: Unsplash

Jedan od najvećih proizvođača nafte na Bliskom istoku, Kuwait, objavio je u nedjelju veliko otkriće nafte i pratećeg plina u morskom polju istočno od otoka Failak.

kuwaPreliminarne procjene pokazale su da bi rezerve u podmorskom polju Al-Noukhitha mogle iznositi oko 3,2 milijarde barela naftnog ekvivalenta lake nafte i plina, objavila je Kuwait Petroleum Corporation tijekom sastanka s kuvajtskim emirom, šeikom Mishalom Al-Ahmadom Al-Jaber Alom -Sabah.

Rezerve bi mogle iznositi 2,1 milijardu barela lake nafte i 5,1 triliona standardnih kubičnih stopa plina, što je ukupno 3,2 milijarde barela naftnog ekvivalenta, rekla je Kuvajtska naftna kompanija (KOC), vladino tijelo odgovorno za istraživanje i proizvodnju u izjavi za kuvajtske vijesti agencija KUNA.

Početne procjene sugeriraju da polje ima "veliki potencijal" za otkrivanje dodatnih količina u različitim slojevima i rezervoarima u polju, prema KOC-u.

Kuvajt planira izraditi planove za početak vađenja resursa iz nalazišta što je prije moguće, priopćila je firma.

Kuvajt, koji je počeo izvoziti sirovu naftu 1946., trenutno proizvodi oko 2,4 miliona barela sirove nafte na dan dok ograničava proizvodnju zajedno sa svojim OPEC+ partnerima—OPEC-om i desetak proizvođača izvan OPEC-a predvođenih Rusijom.

Kuvajt, osnivač OPEC-a, peti je najveći proizvođač kartela, iza Saudijske Arabije, Iraka, Irana i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE), prenosi SEEbiz.

Kuvajt ima za cilj povećati svoj kapacitet proizvodnje nafte na 4 miliona barela dnevno do 2035., u odnosu na nešto više od 3 miliona barela dnevno, rekao je ranije ove godine izvršni direktor Kuwait Petroleum Corporation Sheikh Nawaf Al Sabah.

Kuvajt također nastoji povećati svoje kapacitete za rafiniranje težih klasa na domaćem terenu, ostavljajući više količina skuplje svijetle sirove nafte za izvoz.

Prošle godine, Kuvajt je počeo obuzdavati izvoz kisele sirove nafte kada je njegova nova rafinerija Al-Zour od 615.000 bpd počela jačati.