Energetika.ba
Nafta

Lanac posljedica poskupljenja goriva

Autor: Energetika.ba
Lanac posljedica poskupljenja goriva

S novom radnom sedmicom stiže i novo treće poskupljenje nafte i naftnih derivata od februara u entitetu Federacija BiH.

Prvo poskupljenje goriva ove godine desilo se s početkom primjene seta Zakona o akcizama, početkom februara. Cijene goriva tada su porasle za 20 do 25 feniga. Sredinom aprila, u FBiH, novi val poskupljenja - za dodatnih pet feninga. Ali to nije sve!

13. maja 2018. cijena jednog litra dizel goriva na najvećem broju pumpi u FBiH iznosi 2,16 KM. Samo nekoliko kilometara dalje na pumpi u Republici Srpskoj cijena istog goriva je 2,15 KM sa sinoćnjim poskupljenjem od 5 feninga. Međutim, situacija će se mjenjati već sutra kada je za FBiH i najveći broj pumpi najavljeno novo poskupljenje goriva.

U Ministarstvu trgovine FBiH stiglo je već 450 zahtjeva benzinskih pumpi za povećanjem cijena.
Prirodno - s poskupljenjem dolaze i reakcije građana.

ANKETA
- Pa utiče naravno na sve al šta da radim, ne možemo protiv toga se borit. (Da li sipate manje goriva?) Ja sipam isto.
- To je užas jedan, užas. Samo u Federaciji. Dabome da utiče na sve koji imaju kola. Bruka i sramota.

Nove cijene odrazit će se i na posao onih kojima je gorivo - doslovno pogon.

"Vjerovatno bi i mi trebali sad cijene korigovat, ali kako ćete - naš narod nema dovoljno novca. I ovo što se voze to je luksuz. Sad da mi poskupimo, ne znam kako bi to uticalo na naš posao. Ne pitamo se mi za gorivo, vjerovatno neke akcize i to. Nekome odgovara - nama ne odgovara", smatra Salijević Edževit, taksista.

Lanac posljedica se tu ne zaustavlja.

"Generalno kada pričamo o ukupnom poskupljenju goriva, naravno da se to negativno odražava kada je u pitanju stanovništvo i naravno da samim poskupljenjem cijene naftne i naftnih derivata istovremeno pada i kupovna moć stanovništva što se definitivno negativno održava i kada je u pitanju kupovina i poslovanje privrede", ističe Blagojević Vladimir, portparol Privredne komore RS.

A da su poskupljenja goriva nerijetko socijalno neosjetljiva, mišljenja je i Matej Živković, ekonomski analitičar. Najnovija najavljena su, između ostalog, kao produkt rasta cijena goriva na svjetskom tržištu

"Držim da možemo zaključiti kako naši distributeri vrlo promptno reagiraju kada je u pitanju porast cijene nafte, međutim kada nafta pada na međunarodnim tržištima, onda mi se čini da nisu baš tako brzi u spuštanju cijene. Međutim, cijena na međunarodnom tržištu je samo jedna od determinanti, tečaj dolara, različiti drugi troškovi pribavljanja nafte", pojašnjava Živković.

Prema najavama cijene goriva od sutra će u FBiH biti pet do deset feninga više. I dok cijene u BiH svako malo rastu, ne nazire se skoriji rast ukupnog životnog standarda građana.

Energetika.ba / N1