Energetika.ba
Pritisak na dobavljače goriva

Mađarska vlada razmatra sniženje cijena goriva nakon inflacijskog skoka

Autor: Energetika.ba
Mađarska vlada razmatra sniženje cijena goriva nakon inflacijskog skoka
Foto: Ilustracija

Mađarska vlada razmotrit će hoće li uvesti niže cijene goriva nakon što Centralni ured za statistiku (KSH) pregleda regionalne prosječnog nivoa cijena, rekao je ministar ekonomije Marton Nagy za poslovni dnevnik Vilaggazdasag.

Nagy je prošle sedmice izvršio pritisak na dobavljače goriva da smanje cijene benzinskih crpki bliže srednjoevropskom prosjeku kao dio šire vladine intervencije na određivanje cijena nakon najvećeg inflacijskog skoka u Evropskoj uniji.

"Vladino strpljenje je pri kraju. Mislimo da su lokalne cijene goriva 7% do 9% više od regionalnog prosjeka", rekao je Nagy u intervjuu.

Ministar je prošlog četvrtka pozvao predstavnike Mađarske naftne udruge i grupacije za naftu i plin i kompanije MOL na sastanak nakon što su cijene benzina u Mađarskoj porasle na 642 forinte (1,75 dolara) po litri, što je iznad regionalnog prosjeka.

KSH će ovog mjeseca objaviti cijene goriva i prosjeke u susjednim zemljama, rekao je Nagy u intervjuu, a prenosi SEEbiz.

Nakon toga Vlada će moći donijeti odluku hoće li intervenirati na tržištu goriva ili ne, rekao je.

Mađarska vlada ukinula je ograničenje cijena goriva u decembru 2022. nakon što su nedostatak uvoza i panična kupovina doveli do nestašice goriva i obećala je da će ponovno intervenirati na tržištu ako cijene goriva porastu iznad regionalnog prosjeka.