Energetika.ba
Nafta

Može li se očekivati daljnji pad cijena nafte?

Autor: Energetika.ba
Može li se očekivati daljnji pad cijena nafte?

Nakon što su veći dio listopada obilježile visoke cijene sirove nafte one su u prvoj polovici studenog zabilježile osjetan pad.

Naime, dok je na tržištima prevladavao strah oko mogućih poremećaja u opskrbi s obzirom da su se početkom studenog aktivirale sankcije Iranu cijene su bile izložene uzlaznim pritiscima. Međutim, nakon aktivacije sankcija (4. studenog) SAD su odobrile osam gospodarstva (Kini, Indiji, Italiji, Grčkoj, Južnoj Koreji, Tajvanu i Turskoj) privremene mjere odstupanja od naftnih sankcija na uvoz iranske nafte ublaživši utjecaje samih sankcija na opskrbu tržišta.

Tako su cijene sirove nafte na inozemnim robnim tržištima s najviših razina u posljednje četiri godine zabilježenih početkom listopada pale za 27% (WTI) odnosno 24% (Brent). Sredinom studenog cijena sirove nafte s isporukom u sljedećem mjesecu tipa WTI (referentna za američko tržište) skliznula je na 55,5 dolara po barelu dok je cijena sirove nafte tipe Brent (referentna za europsko tržište) pala na 65,4 dolara po barelu što je njihova najniža zabilježena razina u ovoj godini. Međutim, unatoč značajnom smanjenju cijena sirove nafte u prvoj polovici studenog one su i dalje na višim razinama u odnosu na isto razdoblje 2017. (8,3% WTI odnosno 12,8% Brent).

Uz pojačanu ponudu na tržištu popuštanju uzlaznih pritisaka na cijene sirove nafte pridonijela je i trenutno slaba azijska potražnja za sirovom naftom, već spomenuta izuzeća od uvedenih iranskih sankcija te upozorenje američkog predsjednika zemljama članicama OPEC-a kako ne bi trebale smanjivati razinu svoje proizvodnje. Naime, zemlje članice OPEC-a uključujući Rusiju povećavali su svoju proizvodnju očekivajući da će iranski izvoz pasti na nulu.

Međutim kako se to nije dogodilo (uslijed izuzeća) upozorili su kako potražnja za sirovom naftom pada brže od očekivanog, naglašavajući zašto Saudijska Arabija i neki druge članice signaliziraju smanjenje svoje proizvodnje. Predsjednik SAD-a Trump reagirao s upozorenjem kako OPEC ne bi trebao razmišljati o smanjenju proizvodnje, barem ne prije nego se sastanu 6. prosinca u Beču kako bi detaljnije raspravili o tom pitanju, prenosi SEEbiz.eu.

Uz sve navedeno, i uzevši u obzir rastuću američku proizvodnju, očekujemo da će prosječna cijena sirove nafte tipa WTI u posljednjem ovogodišnjem tromjesečju iznositi 71 dolar po barelu dok bi prosječna cijena sirove nafte tipa Brent mogla iznositi 80 dolara po barelu. Predah od pritisaka na rast cijena trebalo bi donijeti prvo tromjesečje 2019. uslijed sezonski slabije potražnje te moguća eskalacija trgovinskih napetosti između SAD-a i Kine. Olakšanje u srednjoročnom razdoblju mogli donijeti dodatni kapaciteti naftovoda u SAD-u što bi omogućilo veću američku proizvodnju.

Energetika.ba