Energetika.ba
Nafta

Na 26 lokacija u Turskoj pronađene rezerve u vrijednosti 60 miliona barela nafte

Autor: Energetika.ba
Na 26 lokacija u Turskoj pronađene rezerve u vrijednosti 60 miliona barela nafte

Ministar energetike i prirodnih resursa Turske Fatih Donmez izjavio je kako su, osim otkrića u Crnom moru, ove godine na 26 lokacija na kopnu pronađene rezerve u vrijednosti 60 miliona barela nafte.

Donmez je danas u Ankari predstavio plan budžeta ministarstva za 2022. godinu Odboru za plan i budžet pri Velikoj narodnoj skupštini Republike Turske (TBMM).

Govoreći o korištenju plina u Turskoj, Donmez je rekao kako je plin 2000-ih godina korišten u samo pet gradova u Turskoj.

"Danas se prirodni plin isporučuje u svih naših 81 pokrajini, u 604 okruga. Broj korisnika plina 2000-ih godina iznosio je 1,3 miliona, dok je danas taj broj porastao na 17,9 miliona. Mogućnost korištenja plina dobilo je 82 posto stanovništva naše zemlje, a trenutno 56 miliona stanovnika aktivno koristi plin", pojasnio je Donmez, prenosi Anadolu Agency (AA).

Govorio je o istraživanju ugljovodonika i trenutnim naporima u proizvodnji.

"U našim pomorskim područjima završeno je 15 bušotina sa našim nacionalnim brodovima. Na našim kopnenim područjima za devet mjeseci urađeno je 99 bušotina, te izvršeno oko 224.000 metara bušenja", rekao je Donmez.

Precizirao je da, osim otkrića u Crnom moru, ove godine su na 26 lokacija na kopnu Turske pronađene rezerve u vrijednosti 60 miliona barela nafte.

Energetika.ba