Energetika.ba
naftno tržište

Na svjetskim berzama pojeftinjuje nafta

Autor: Energetika.ba
Na svjetskim berzama pojeftinjuje nafta
Foto: Unsplash

Cijene nafte kliznule su danas na međunarodnim tržištima ispod 81 dolar, signalizirajući sumnjičavost trgovaca prema procjeni vodećih proizvođača da bi oporavak potražnje trebao osigurati uslove za postupno povećanje snabdijevanja u idućoj godini.

Na londonskom je tržištu cijena barela s rokom isporuke u augustu bila niža za 42 centa nego na zatvaranju trgovine na kraju prošle sedmice i iznosila je 80.69 dolara. U gotovo istom je iznosu na američkom tržištu poskupio barel s rokom isporuke u julu, kliznuvši na 76.54 dolara.

Trgovci su se na početku sedmice usredotočili na redovni sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika o proizvodnoj politici. OPEC+ ograničava snabdijevanje od kraja 2022., za ukupno 5.86 miliona barela dnevno, što odgovara oko 5.7 posto globalne potražnje.

U nedjelju produžili su za godinu dana, do kraja 2025., sporazum koji predviđa smanjivanje snabdijevanja za 3.66 miliona barela dnevno.

Preostala 2.2 miliona barela dnevno bit će isključena s tržišta do kraja septembra, objavila je grupa, dodavši da je u planu njihov povratak u etapama do kraja septembra iduće godine.

"Čekamo sniženje kamatnih stopa i bolju putanju privrednog rasta koja bi trebala zamijeniti raspršene džepove", rekao je saudijski ministar energetike princ Abdulaziz bin Salman.

Grupa očekuje da će potražnja za njezinom naftom u drugoj polovini godine u prosjeku iznositi 43.65 miliona barela dnevno.

Sedmični dogovor blago je zakočio cijene na početku sedmice budući da je grupa od samog početka planirala postupno vraćati na tržište trenutno blokirana 2.2 miliona barela dnevno, objašnjavaju analitičari.

Grupa je u neočekivano detaljnom planu najavila da će barele postepeno vraćati na tržište, što će im otežati zadržavanje proizvodnje na niskoj razini ako potražnja bude slabija no što su procijenili, upozoravaju u Goldman Sachsu.

I analitičar J.P. Morgana upozorava na fiksne ciljeve o proizvodnji.

"Grupi će zasigurno biti izazov zadržati odnosno smanjiti snabdijevanje ako se pokaže da potražnja nije snažna kao što su očekivali. Smatramo da bi njihova snažna kohezija trebala omogućiti više fleksibilnosti, ako se ukaže potreba", rekao je Christian Malek iz J.P. Morgana.

OPEC je odvojeno izvijestio da je barel nafte njegovih članica u petak pojeftinio 1.15 dolara, na 81.93 dolara.