Energetika.ba
SAD najveći potrošač nafte

Nadmašen prag od 88 dolara za Brent zbog prijetnji na naftne opskrbe

Autor: Energetika.ba
Nadmašen prag od 88 dolara za Brent zbog prijetnji na naftne opskrbe
Foto: Ilustracija

Globalno referentno naftno mjerilo Brent poraslo je iznad 88 dolara po barelu prvi put od oktobra u utorak, kako su opskrbe naftom suočene s novim prijetnjama zbog više napada Ukrajinaca na ruske energetske objekte i eskalacije sukoba na Bliskom istoku.

Futhersi za Brent u julu bili su viši za 1,29 dolara, ili gotovo 1,5 posto, na 88,71 dolara po barelu do 0912 GMT. Američki futhersi za West Texas Intermediate (WTI) u maju porasli su za 1,30 dolara, ili otprilike 1,6 posto, na 85,01 dolara.

Ukrajina je u utorak napala jednu od najvećih ruskih rafinerija bespilotnom letjelicom udaljenom 1.300 km od bojišta u Ukrajini, što je Rusija prvotno rekla da je odbila. Analiza Reutersa slika koje prikazuju posljedice napada sugeriše da je pogodila glavnu postrojenja za preradu nafte, koja čine oko polovice ukupnog godišnjeg kapaciteta te rafinerije od 340.000 barela dnevno (bpd).

Rusija, među tri najveća svjetska proizvođača nafte i jedan od najvećih izvoznika naftnih proizvoda, suočava se s nizom ukrajinskih napada na svoje rafinerije nafte i izvela je vlastite napade na ukrajinsku energetsku infrastrukturu.

U međuvremenu, na Bliskom istoku, iranski predsjednik Ebrahim Raisi rekao je da će Iran odgovoriti na sumnjivi izraelski zračni napad na svoj konzulat u sirijskoj prijestolnici Damasku.

Izrael je u ratu s iranskom podržanom palestinskom skupinom Hamas u Gazi, ali izravno iransko uključivanje moglo bi potaknuti "regionalni sukob s mogućim utjecajem na opskrbu naftom", rekao je Tamas Varga iz brokerske kuće PVM.

Tržišta također iščekuju sastanak Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njezinih saveznika, zajedno poznatih kao OPEC+, koji će pregledati provedbu smanjenja proizvodnje nafte skupine, prenosi Reuters

Očekuje se da će članovi zadržati trenutna dobrovoljna smanjenja proizvodnje od 2,2 milijuna bpd do kraja drugog tromjesečja. Proizvodnja OPEC-a pala je prošlog mjeseca za 50.000 bpd, što ukazuje da dobrovoljna smanjenja imaju određeni učinak.

Signali s potražne strane također se poboljšavaju.

Proizvodnja u Kini proširila se prvi put u šest mjeseci umartu i u SAD-u prvi put u godinu i pol, što bi trebalo rezultirati rastom potražnje za naftom ove godine. Kina je najveći svjetski uvoznik sirove nafte i drugi najveći potrošač, dok su SAD najveći potrošač.