Energetika.ba
Nafta

Nafta je porasla za više od 1% zbog pada izvoza iz Rusije

Autor: Energetika.ba
Nafta je porasla za više od 1% zbog pada izvoza iz Rusije
rusija_nafta

Cijene nafte porasle su u ponedjeljak u azijskoj trgovini za više od 1 posto, uz podršku smanjenog izvoza iz Rusije i pošto su napadi Huta na brodove u Crvenom moru izazvali zabrinutost zbog poremećaja u opskrbi naftom.

Futures na naftu Brent su posljednji put porasli za 63 centa, ili 0,8%, na 77,18 USD po barelu do 07:30 GMT, dok je američka nafta West Texas Intermediate bila na 72,04 USD po barelu, što je povećanje od 61 cent, ili 0,9%.

- Loše vrijeme u Rusiji odigralo je ulogu u jačanju ovog jutra, kao i napad Huta na brodove u blizini Jemena, rekao je analitičar IG Tony Sycamore.

Rusija je u nedjelju saopćila da će produbiti smanjenje izvoza nafte u decembru za potencijalno 50.000 barela dnevno ili više, prije nego što je obećano, jer najveći svjetski izvoznici pokušavaju podržati globalne cijene nafte.

Ovo dolazi nakon što je Moskva obustavila oko dvije trećine utovara svoje glavne izvozne nafte Urals iz luka iz luka zbog oluje i planiranog održavanja u petak.

Brodarske kompanije, uključujući najveće svjetske kontejnerske brodske linije MSC i A.P. Moller-Maersk, rekle su tokom vikenda da će izbjeći Sueski kanal jer su militanti Huti u Jemenu pojačali svoje napade na komercijalne brodove u Crvenom moru.

Bab al-Mandab je jedna od najvažnijih svjetskih ruta za globalne pomorske isporuke robe, posebno sirove nafte i goriva iz Zaljeva koje se kreću na zapad za Mediteran preko Sueskog kanala ili obližnjeg naftovoda SUMED, kao i robe koja ide na istok prema Aziji, uključujući rusku naftu.

I Brent i WTI okončali su svoj najduži niz sedmičnih padova u pola decenije uz mali rast prošle sedmice nakon što je prošlosedmični sastanak američkih Federalnih rezervi potaknuo nadu da je povećanje kamatnih stopa završeno i da su smanjenja na putu.

- Međutim, mislim da je isto tako važan prošlosedmičnog sastanak Fed-a koji uklanja rizik od tvrdog prizemljenja za američku privredu i potražnju za sirovom naftom, dodao je Sycamore iz IG-a.

- Da ne spominjemo tehničku sliku sirove nafte koja podržava oporavak u području od 76/78 dolara, rekao je on, misleći na cijene WTI.

Sirovu naftu je također podržao oslabljen dolar, dodala je analitičarka CMC Marketsa Tina Teng u napomeni, jer slabiji dolar čini naftu denominiranu u dolarima jeftinijom za strane kupce.