Energetika.ba
Cijene ne miruju

Nafta ponovo iznad 90 dolara

Autor: Energetika.ba
Nafta ponovo iznad 90 dolara
Foto: Arhiv

Cijene nafte ponovo su u srijedu prekoračile 90 dolara budući da je zabrinutost za snadbijevanje Bliskog istoka zbog moguće eskalacije oružanih sukoba zasjenila rast zaliha u SAD-u i podignutu procjenu američke proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila viša za 70 centi nego u ponedjeljak na zatvaranju trgovine i iznosila je 90,12 dolara. U ponedjeljak je zaključila trgovinu u minusu od gotovo jednog dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 69 centi višoj cijeni, od 85,92 dolara. Jučer je zaključio trgovinu u minusu od 1,20 dolara.

Tržišta je zakočio podatak udruženja proizvođača API da su zalihe u SAD-u u prošloj sedmici porasle za čak 3,03 miliona barela, prema tržišnim izvorima koji su dobili uvid u izvještaj. Analitičari su bili procijenili da su porasle za 2,4 miliona barela. Vlada će objaviti podatke tokom dana, prenosi SEEBiz.

Ministarstvo energetike odvojeno je blago podiglo procjenu rasta proizvodnje nafte u SAD-u u ovoj godini, za 20 hiljada barela dnevno, na 280 hiljada barela dnevno. SAD bi u ovoj godini trebao proizvoditi ukupno 13,21 milion barela dnevno, pokazuju službene procjene.