Energetika.ba
Nafta

Nafta poskupjela na ekonomske vijesti iz Kine

Autor: Energetika.ba
Nafta poskupjela na ekonomske vijesti iz Kine

Cijene nafte su danas porasle jer su podaci o kineskoj industrijskoj proizvodnji i maloprodaji nadmašili očekivanja.

Ipak, veći skok cijena "crnog zlata" ograničili su podaci koji su ukazali na najsporiji kvartalni privredni rast Kine u posljednjih nekoliko decenija.

Cijena sjevernomorske nafte "brent" skočila je za 43 centa ili 0,64 odsto na 67,15 dolara, dok je američka "laka" nafta (WTI) poskupjela za 35 centi ili 0,58 odsto na 60,56 dolara za barel, javlja njujorška agencija Bloomberg.

Cijene obje vrste nafte su prošle nedjelje zabilježile najveće nedjeljne dobitke u tri sedmice zbog smanjenja američke proizvodnje "crnog zlata" i tenzija na Bliskom istoku.

Privredni rast Kine od 6,2 odsto u drugom kvartalu 2019. godine, najslabiji u 27 godina, probudio je zabrinutost u pogledu trgovinskih tenzija između Pekinga i Vašingtona i povećao mogućnost da će toj azijskoj zemlji možda biti potrebno više podsticaja za pokretanje ekonomije.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je u najnovijem mjesečnom izvještaju istakla da će obimna proizvodnja nafte i usporen privredni rast prouzrokovati prezasićenost na tržištima i tokom 2020. godine.

Energetika.ba