Energetika.ba
međunarodna tržišta

Naftne cijene ostale iznad 84 dolara

Autor: Energetika.ba
Naftne cijene ostale iznad 84 dolara
Foto: Ilustracija

Cijene nafte stabilizirale su se na međunarodnim tržištima iznad 84 dolara, poduprte naznakama snažne potražnje u SAD-u i procjenama da će vodeći proizvođači smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine.

Na londonskom je tržištu cijena barela nakon podneva bila gotovo nepromijenjena u odnosu na jučerašnje zatvaranje i iznosila je 84.41 dolar. Jučer je zaključila trgovinu u plusu 1.12 dolara.

Na američkom tržištu barelom se danas trgovalo po 34 centa višoj cijeni, od 80.17 dolara. Jučer je zaključio trgovanje u plusu 2.11 dolara.

Tržišta su jučer poduprle naznake snažne potražnje u SAD-u na početku ljetne sezone putovanja i procjene da će Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici smanjivati opskrbu i u drugoj polovini godine, prenosi SEEbiz.

Potražnja za benzinom dostigla je pretprošle sedmice najviši nivo od novembra, prema podacima ministarstva energetike, a broj sjedišta na letovima unutar SAD-a porastao je u maju za pet posto u odnosu na prethodni mjesec i za gotovo šest posto u odnosu na maj 2023., premašivši razinu iz 2019., pokazuju podaci analitičke firme OAG.

OPEC+ sastat će se pak virtualno u nedjelju kako bi ponovo razmotrio proizvodnju. Trenutno smanjuju opskrbu za 2.2 miliona barela dnevno, prema dogovoru koji istječe krajem juna.