Energetika.ba
Svjetsko tržište

Najava povećanog izvoza nafte iz Rusije smanjila cijene na tržištima

Autor: Energetika.ba
Najava povećanog izvoza nafte iz Rusije smanjila cijene na tržištima
Foto: Ilustracija

Cijene nafte na svjetskim tržištima u utorak su smanjene. Terminski ugovor za sirovu naftu Brent, za isporuku u maju, niži je za 15 centi, i iznosi 86,74 američka dolara po barelu, dok su cijene američkog West Texas Intermediate (WTI) niže za 13 centi, te iznose 82,03 dolara. Aprilski ugovor WTI, koji ističe sutra, niži je za 13 centi, na 82,59 dolara.

Obje su referentne vrijednosti dosegnule najviši nivo u posljednja četiri mjeseca, potaknute nižim izvozom sirove nafte iz Saudijske Arabije i Iraka te znakovima jače potražnje i privrednog rasta u Kini i SAD-u.

Ipak, zabrinutost oko ponude koja proizlazi iz povećanog izvoza nakon ukrajinskih napada na naftnu infrastrukturu Rusije, nastavila je utjecati na smanjenje cijena.

“Napadi će vjerovatno smanjiti ruske isporuke sirove nafte za do 300 hiljada barela dnevno, uz predviđena zatvaranja zbog održavanja. Niže primarne količine, međutim, dovele bi do većeg izvoza sirove nafte, pomažući Rusiji da istovremeno postigne smanjenje proizvodnje dok je izvoz ostao nepromijenjen”, napisali su analitičari JP Morgana u bilješci, prenosi Reuters.

Rusija će u martu povećati izvoz nafte kroz svoje zapadne luke za gotovo 200.000 barela dnevno u odnosu na mjesečni plan od 2,15 miliona barela po danu.

Na cijene nafte utjecala je i neizvjesnost oko kretanja kamatnih stopa u SAD-u, uoči sastanka Federalnih rezervi 20. marta.

Analitičari su oprezni i u pogledu rasta potražnje koji dolazi iz sektora mlaznih goriva uoči ljetne sezone putovanja u trećem tromjesečju.

Globalne cijene mlaznog goriva vjerovatno će biti više za 5,4 posto u odnosu na prethodnu prognozu na 111 dolara jer se očekuje da će slaba potražnja ustupiti mjesto vrhuncu ljetnih putovanja i višim cijenama, procjenjuju analitičari BMI-ja.