Energetika.ba
svjetska tržišta

Nakon pada, danas cijene nafte u porastu

Autor: Energetika.ba
Nakon pada, danas cijene nafte u porastu
Foto: Unsplash

Na većini azijskih berzi danas se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan prije, dok su cijene dionica na kineskim tržištima porasle, nakon boljih nego što se očekivalo podataka iz drugog po veličini svjetske ekonomije.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je u 7 sati u plusu 0.1 posto. Pritom je japanski Nikkei indeks ojačao 0,3 posto, dok su cijene dionica u Šangaju i Hong Kongu porasle između 0.9 i 1.2 posto. U Južnoj Koreji i Australiji pale su, pak, između 0.9 i 1.1 posto.

Kineske berze porasle
Ulagače u Kini ohrabrili su bolji nego što se očekivalo podaci o vanjskoj trgovini. Kineski izvoz porastao je u aprilu 1.5 posto na godišnjem nivou, a uvoz 8.4 posto.

Ti podaci podržali su nade ulagača u jačanje inozemne, ali i domaće potražnje, s obzirom da su u marut pali i izvoz i uvoz. Na ostalim berzama u regiji trguje se oprezno, kao i jučer na Wall Streetu, kada je Dow Jones ojačao 0.44 posto, dok je S&P 500 ostao gotovo nepromijenjen, a Nasdaq indeks pao 0.2 posto. Osim poslovnih izvještajakompanija, nema vijesti koje bi mogle znatnije utjecati na tržište.

„Jednostavno, čeka se novi pokretač koji će usmjeriti tržište. To će vjerovatno biti izvješća o potrošačkim i proizvođačkim cijenama u SAD-u, koja će biti objavljena iduće sedmie. Mislim da ulagači nisu voljni previše riskirati dok se ne vide novi podaci o inflaciji”, kaže Anthony Saglimbene, strateg u firmi Ameriprise.

Podršku tržištu već dulje vrijeme pruža nada ulagača da će američka centralna banka uskoro početi smanjivati kamatne stope. No, dužnosnici iz Feda poručuju da ne treba žuriti sa smanjenjem kamata jer je inflacija i dalje povišena.

Dolar ojačao, cijene nafte porasle
Na valutnim je tržištima, pak, vrijednost dolara prema korpi valuta blago porasla, prenosi Index hr.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se jutros oko 105,55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 105.50 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao s jučerašnjih 154.95 na 155.55 jena.

Dolar posljednjih dana jača prema jenu, premda japanske vlasti upozoravaju na negativan utjecaj slabosti jena i prijete novom intervencijom na tržištu kako bi zaustavile slabljenje jena. Prošle je sedmice japanska centralna banka intervenirala najmanje u dva navrata, kažu trgovci.

I dok je prema jenu ojačala, američka je valuta oslabila u odnosu na evropsku. Stoga je cijena eura dostigla 1.0745 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1.0735 dolara.

Cijene su nafte, pak, porasle. Cijena barela na londonskom tržištu ojačala je jutros 0.41 posto, na 83.90 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.53 posto, na 79.40 dolara.