Energetika.ba
Nafta

Nakon što su porasle cijene u regionu: Prijeti poskupljenje benzina

Autor: Energetika.ba
Nakon što su porasle cijene u regionu: Prijeti poskupljenje benzina

Cijena nafte na svjetskom tržištu ponovo je porasla, a novo poskupljenje uskoro se očekuje i na benzinskim pumpama u Bosni i Hercegovini.

Benzin je već prošle sedmice poskupio u Hrvatskoj i košta 10,10 kuna po litru, odnosno 2,61 KM. Prosječna cijena benzina u BiH iznosi 2,20 KM.

Iako je u Hrvatskoj istovremeno pojeftinio dizel, koji trenutno košta 9,82 kune, odnosno 2,53 KM, u BiH nisu zabilježena nikakva pojeftinjenja.

Udar na kompanije

Predsjednik Udruženja prijevoznika za unutrašnji i međunarodni transport RS Nikola Grbić kazao nam je da je realno očekivati i da će cijene benzina u BiH uskoro porasti.

- S obzirom na to da dobrim dijelom zavisimo od uvoza nafte i naftnih derivata iz Hrvatske i zemalja u okruženju, jer rafinerija u Bosanskom Brodu ne radi, očekuje se poskupljenje. Čim dođe do bilo kakvog poskupljenja u zemljama okruženja, to se odrazi i na bh. tržište – pojašnjava Grbić.

Prema njegovim riječima, svako naredno poskupljenje veliki je udar na bh. kompanije koje se bave prijevozom ljudi i robe.

- Cijena nafte uglavnom se kreće od 2,24 do 2,47 KM, u zavisnosti od pumpi. To je još preskupo. Visoka je to cijena za naše tržište i naše uslove rada. Svako novo poskupljenje sve je više pogubno za prijevoznike. Tvrdim da je cijena benzina i dizela iznad 1,60 KM previsoka - dodao je Grbić.

Zaokruživanje cijena

U Udruženju prometnika naftnih prerađevina FBiH podsjetili su da ovo udruženje nema ingerencije za formiranje cijena. Također, dodali su i da je najveći problem, kada je riječ o Federaciji BiH, zaokruživanje cijena na pet feninga, pa je gorivo još skuplje.

Cijena autoplina nepromijenjena

Osim dizela, u Hrvatskoj je pojeftinio i autoplin. Međutim, kao i u slučaju dizela, cijena ovog energenta u našoj zemlji nije se mijenjala.

Tako građani BiH od početka godine plin plaćaju u prosjeku oko 1,20 KM.

Energetika.ba / Avaz