Energetika.ba
Nafta

Nakon Trumpove odluke o Iranu snažno porasle cijene nafte

Autor: Energetika.ba
Nakon Trumpove odluke o Iranu snažno porasle cijene nafte

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7,30 sati u minusu 0,2 posto, prenosi Index.hr.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks bio u minusu 0,4 posto, dok su cijene dionica u Singapuru i Južnoj Koreji skliznule između 0,2 i 0,4 posto. Indeksi u Šangaju, Australiji i Hong Kongu porasli su između 0,1 i 0,3 posto.

Na azijskim berzama vlada oprez, kao i jučer na Wall Streetu, nakon što je američki predsjednik Trump objavio da se SAD povlače iz međunarodnog nuklearnog sporazuma kako bi spriječio Iran da razvije nuklearnu bombu i da će odmah ponovno uvesti ekonomske sankcije Teheranu.

Trumpova odluka povećava rizik od sukoba na Bliskom istoku i narušava odnose između SAD-a i njegovih evropskih partnera. Uz to, američke sankcije mogle bi narušiti poslovanje mnogih azijskih kompanija koje rade u Iranu.

S druge strane, zbog bojazni ulagača da će sankcije narušiti ponudu nafte iz Irana, cijene 'crnog zlata' snažno su porasle.

Cijena barela na londonskom tržištu skočila je jutros 2,5 posto, na 76,75 dolara, najvišu razinu u tri i pol godine.

Na američkom je tržištu cijena barela porasla 2,2 posto, na 70,60 dolara, blizu najviše razine od novembra 2014.

„Kratkoročno gledano, čini se da je utjecaj povišenih geopolitičkih zabrinutosti ograničen na naftna tržišta. No, ovo nije kraj priče”, kaže Norihiro Fujito, strateg u tvrtki Mitsubishi UFJ Morgan Staley Securities.

Ipak, Trump je jučer poručio i da je spreman za pregovore o novom sporazumu s Iranom.

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema potrošačkoj korpi valuta dosegnula nove najviše razine od kraja decembra prošle godine.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je jutros na 93,20 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 92,86 bodova.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,4 posto, na 109,55 jena.

Američka je valuta ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cijena eura skliznula na 1,1860 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 1,1925 dolara.

Energetika.ba