Energetika.ba
Za 1%

Napetosti na Bliskom Istoku podigle cijene nafte, ali sedmični gubitak je moguć

Autor: Energetika.ba
Napetosti na Bliskom Istoku podigle cijene nafte, ali sedmični gubitak je moguć
Foto: Unsplash

Cijene nafte porasle su za više od 1% u petak jer su povećane napetosti na Bliskom Istoku povećale rizik od prekida u snabdijevanju iz naftom proizvodnih područja, iako je tržište na putu ka sedmičnom gubitku zbog očekivanja manjeg smanjenja kamatnih stopa u SAD-u ove godine.

Zabrinutost da bi Iran mogao odgovoriti na napad u ponedjeljak od strane navodnih izraelskih ratnih zrakoplova na iransko veleposlanstvo u Damasku podržala je cijene nafte blizu šestomjesečnog maksimuma ove sedmice, uprkos uzrocima koji su je smanjivali, kao što su rastuće američke zalihe.

"Kao što smo vidjeli u mnogim prilikama od decembra, rizik od geopolitičkog događaja koji se događa tokom vikenda ponovno podiže premiju rizika pred vikend, samo da bi opet pala u ponedjeljak", rekao je Ole Hansen iz Saxo Banke.

Futuresi na naftu Brent porasli su za 1,10 dolara, ili 1,2%, na 90,84 dolara po barelu do 1200 GMT-a, dok su futuresi na američku Zapadnu Teksas Intermediate naftu porasli za 1,15 dolara, ili 1,4%, na 86,17 dolara. Oboje su bili na putu prema manjem sedmičnom gubitku od manje od 1%.

Cijene su privremeno smanjene nakon što je Međunarodna agencija za energiju smanjila svoje prognoze za rast svjetske potražnje za naftom za 2024. godinu na 1,2 miliona barela dnevno, iako je podršku pružila OPEC-ova procjena u četvrtak da će rast biti 1 milion bpd viši od toga, prenosi Reuters.

"Za sada je većina tržišta u kampu OPEC-a s rastom potražnje od 2,2 miliona bpd nasuprot smanjenih 1,2 miliona bpd prema IEA-inom smanjenom predviđanju", dodao je Hansen iz Saxo Banke.

Kina je rekla da je zabrinuta zbog onoga što naziva diskriminirajućim mjerama EU-a prema njenim firmama.

SAD očekuje napad Irana protiv Izraela, ali ne toliko velik da bi Washington uvukao u rat, prema izjavi jednog američkog dužnosnika. Iranski izvori rekli su da je Teheran signalizirao odgovor usmjeren na izbjegavanje velike eskalacije.

Analitičari ING-a rekli su da očekuju da će se uzlet cijena nafte povući osim ako ne dođe do daljnje eskalacije na Bliskom Istoku ili prekida u snabdijevanju.

"Održavamo našu prognozu da će prosječna cijena Brenta iznositi 87 dolara po barelu tokom drugog kvartala ove godine", dodali su analitičari ING-a.

Pobjeda na petak izbrisala je gubitke iz prethodne sesije, koju je obilježila uporna inflacija u SAD-u koja je smanjila nade za smanjenje kamatnih stopa već u junu.