Energetika.ba
Nafta

Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 67 dolara

Autor: Energetika.ba
Napetosti na Bliskom istoku podigle cijene nafte iznad 67 dolara

Cijene nafte prekoračile su u utorak na međunarodnim tržištima razinu od 67 dolara, poduprte napetostima na Bliskom istoku i mogućnošću daljnjeg smanjenja venezuelanske proizvodnje.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 98 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 67,03 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 87 centi višoj cijeni, od 62,93 dolara.

Pozornost tržišta usmjerena je na predstojeći sastanak saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana i američkog predsjednika Donalda Trumpa, uoči kojeg je Saudijska Arabija sporazum Irana i svjetskih sila iz 2015. godine o iranskom nuklearnom programu ocijenila manjkavim. Obje su strane vrlo kritički nastrojene prema Iranu.

"Današnje kretanje cijena više je povezano s geopolitičkim napetostima nego s fundamentima ali držim da takvo stanje neće dugo trajati", izjavio je Tamas Varga iz PVM Oil Associatesa.

Trump je zaprijetio povlačenjem Sjedinjenih Država iz sporazuma, čime su porasle šanse za nove sankcije koje bi mogle naštetiti iranskoj naftnoj industriji.

"Napetosti između Saudijske Arabije i Irana podupiru cijene", slaže se Sukrit Vijayakar iz konzultantske kuće Trifecta.

Dodatnu potporu pruža i zabrinutost zbog smanjenja proizvodnje u Venezueli, čija je proizvodnja zbog gospodarske krize prepolovljena od 2005. godine, spustivši se ispod razine od dva milijuna barela dnevno.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) procijenila je prošlog tjedna da bi se proizvodnja u Venezueli mogla ubrrzano smanjivati, dodajući da bi takav poremećaj mogao prouzročiti manjak na globalnim tržištima.

Tamas Varga iz PVM-a također smatra da je stanje u Venezueli potencijalni izvor poremećaja u opskrbi ali upozorava da je veći izazov za Organizaciju zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezine saveznike održavanje ravnoteže na tržištu s obzirom da njihovo smanjenje opskrbe minira veća proizvodnja u drugim zemljama.

Proizvodnja se znatno povećala u Sjedinjenim Državama, Kanadi i Brazilu, kojima na ruku idu više cijene sirove nafte, poduprte nastojanjima OPEC-a, Rusije i njihovih partnera da svedu globalne zalihe na petogodišnji prosjek.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u ponedjeljak iznosila 63,31 dolar, što znači da je porasla 55 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Energetika.ba