Energetika.ba
Brent "skočio" na 87 dolara

Napetosti na Bliskom istoku podižu cijene nafte, očekuju se sedmični gubici

Autor: Energetika.ba
Napetosti na Bliskom istoku podižu cijene nafte, očekuju se sedmični gubici
Foto: Unsplash

Cijene nafte su porasle u petak jer su pojačane napetosti na Bliskom istoku povećale rizik od prekida opskrbe iz te regije koja proizvodi naftu, iako su cijene na putu prema sedmičnim gubicima uslijed očekivanja manjeg broja smanjenja kamatnih stopa u SAD-u ove godine.

Futures za Brent naftu porasli su za 51 cent, ili 0,57%, na 90,25 dolara po barelu do 0420 GMT, dok su futures za američku West Texas Intermediate naftu porasli za 61 cent, ili 0,72%, na 85,63 dolara.

Dobici su izbrisali neke gubitke iz prethodne sesije koju su dominirali strahovi od tvrdokornog inflacije u SAD-u koji su smanjili nade za smanjenje kamatnih stopa već u julu.

Sumnja se da su izraelski ratni avioni bombardirali iransko veleposlanstvo u Damasku u napadu na koji je Iran obećao osvetu, što je povećalo napetosti u regiji već opterećenoj ratom u Gazi.

Izrael nije potvrdio odgovornost, ali je iranski vrhovni vođa, Ajatolah Ali Hamenei, rekao u srijedu da Izrael "mora biti kažnjen i bit će" za napad.


SAD očekuje napad Irana protiv Izraela, ali koji ne bi bio dovoljno velik da bi Washington ušao u rat, rekao je jedan američki dužnosnik. Iranski izvori su rekli da je Teheran signalizirao odgovor usmjeren na izbjegavanje veće eskalacije.

Izrael nastavlja svoj rat u Gazi, ali se također priprema za scenarije u drugim područjima, rekao je premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak.


"Geopolitički rizici i dalje su povišeni", rekao je ANZ Research u napomeni, dodajući da su cijene nafte skočile gotovo 19%, podržane i poboljšanjem ekonomskih uvjeta i rezovima opskrbe od strane Organizacije zemalja izvoznica nafte i saveznika, zajedno nazvanih OPEC+, prenosi Reuters.

Kina je rekla da je zabrinuta zbog onoga što naziva diskriminatornim mjerama EU-a prema svojim firmama.

U Evropi, gdje se tržište rada počelo opuštati, a rast stagnira, centralni bankari su u četvrtak ostavili političku stopu nepromijenjenom, ali su signalizirali da ostaju na putu za smanjenje stopa već u julu.

"Odluka Evropske centralne banke da ne mijenja političke stope, bila je očekivana, ali prateće izjave otvaraju vrata za blisko smanjenje monetarne politike", rekla je S&P Global Market Intelligence u napomeni.

Međutim, u SAD-u, dužnosnici Federalne rezerve signalizirali su u četvrtak da nema žurbe s rezanjem kamatnih stopa jer tvrdokorna inflacija u SAD-u ostaje zabrinjavajuća.

Cijene nafte i dalje su na putu sedmičnih gubitaka jer su Brent i WTI na putu prema više od 1% pada do 0420 GMT-a u petak.

Analitičari ING-a rekli su da očekuju povlačenje u rast cijena nafte ako ne dođe do daljnje eskalacije na Bliskom istoku ili prekida opskrbe, dodajući da je najnoviji mjesečni izvještaj OPEC-a bio u skladu s očekivanjima.

"Dalje očekujemo da će se prosječna cijena Brenta kretati oko 87 dolara po barelu u drugom tromjesečju ove godine", dodali su analitičari ING-a.