Energetika.ba
Predviđa IEA

Napetosti u Crvenom moru povećavaju globalnu potražnju za naftom

Autor: Energetika.ba
Napetosti u Crvenom moru povećavaju globalnu potražnju za naftom
Foto: Arhiv

Prema predviđanjima Međunarodne agencije za energiju (IEA), globalna potražnja za naftom ove će godine porasti više nego što se isprva očekivalo.

Razlog tome su bolji ekonomski izgledi u SAD-u i sve veća potreba za gorivom za brodove. Zbog napete situacije u Crvenom moru mnogi su brodovlasnici Sueski kanal zamijenili dužom rutom oko Afrike.

Brodovi moraju ići na duža putovanja oko Afrike kako bi izbjegli napade jemenskih pobunjenika Hutija u Crvenom moru, ključnoj međunarodnoj trgovačkoj ruti, izvijestila je francuska novinska agencija AFP.

Kao rezultat dužih udaljenosti i većih brzina, potrebe brodova za gorivom su se povećale, navodi se u izvještaju koje je danas objavila IEA.

Prema IEA-i, globalnu potražnju također potiče "relativno živahno" američka ekonomija, gdje potrošnja nafte raste zbog povećanog obima petrohemijskih aktivnosti, prenosi SEEbiz. 

Prema procjeni agencije, očekuje se da će globalna potražnja za naftom ove godine porasti za 1,3 miliona barela od 159 litara dnevno. To je 110.000 barela dnevno više nego što je agencija objavila prošli mjesec. Očekuje se da će ukupna potražnja ove godine dostignuti 103,2 miliona barela dnevno, u poređenju sa 101,8 miliona barela prošle godine.

No, projicirani godišnji rast potražnje zbog veće energetske učinkovitosti i korištenja električnih vozila i dalje je znatno niži nego 2023., kada je dostigao 2,3 miliona bpd.