Energetika.ba
Nakon osam godina

Nastavlja se istraživanje nafte na moru u Bengalskom zaljevu

Autor: Energetika.ba
Nastavlja se istraživanje nafte na moru u Bengalskom zaljevu
Foto: Nikkei

Vlada Bangladeša odlučila je okončati višegodišnje zamrzavanje aktivnosti istraživanja nafte u Bengalskom zaljevu u pokušaju da se u potpunosti iskoriste domaće rezerve energije, koje bi mogle nestati u roku od jedne decenije.

Zemlja je prošlog vikenda otvorila poziv za desetine međunarodnih kompanija, uključujući ExxonMobil, Chevron, ConocoPhillips i Sinopec, za istraživanje nalazišta prirodnog plina u 24 bloka raspoređena u plitkim i dubokim vodama.

Proces distribucije stavlja tačku na pauzu koja je trajala osam godina i zatvorit će se za šest mjeseci.

Cilj Dhake je ublažiti nacionalnu krizu opskrbe energijom i vrlo visoke troškove uvoza goriva i plina, koji opterećuju oskudnu nacionalnu energiju devizne rezerve.

Unatoč svojim akutnim energetskim potrebama, Bangladeš se godinama borio s iskorištavanjem pučinskih resursa Bengalskog zaljeva, izbušivši samo 18 bušotina u posljednjih 12 godina i otkrivši samo četiri nalazišta prirodnog plina u istom razdoblju: prema analitičarima, ove poteškoće dijelom su posljedica nepovoljnih uvjeta ponuđenih naftnim kompanijama u smislu podjele rizika, troškova i dobiti.