Energetika.ba
Nafta

Neočekivano veliki skok američkih zaliha spustio cijene nafte ispod 70 dolara

Autor: Energetika.ba
Neočekivano veliki skok američkih zaliha spustio cijene nafte ispod 70 dolara

Cijene nafte pale su u srijedu na međunarodnim tržištima ispod razine od 70 dolara, a uteg im je bio neočekivano veliki skok zaliha u Sjedinjenim Državama, koji se nadovezao na val dobitonosnih prodaja i na jači dolar.

Na londonskom je tržištu cijena barela za isporuke u lipnju pala 27 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 69,19 dolara. U ugovorima s rokovima isporuke u svibnju koji istječu sutra bila je gotovo nepromijenjena i iznosila je 69,95 dolara.

Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 40 centi nižoj cijeni, od 64,85 dolara.

Trgovci objašnjavaju da je najveći pritisak na cijene proizvelo izvješće Američkog instituta za naftu (API), koje je u utorak pokazalo skok američkih zaliha sirove nafte u prošlom tjednu za 5,3 milijuna barela. Analitičari su očekivali njihov pad.

Pozornost se sada okreće službenim podacima američke vlade koji će biti objavljeni tokom dana.

"Nakon klizanja cijena s visokih razina zabilježenih početkom tjedna vjerojatno su krenule dobitonosne prodaje", nagađa u bilješci klijentima Carsten Fritsch iz Commerzenbanka.

"Silazni su trend pospješili jači dolar i neočekivano povećanje američkih zaliha u prošlome tjednu", dodaje Fritsch.

Jači dolar slabi kupovnu moć imatelja ostalih valuta a time potencijalno i potražnju za naftom.

Ole Hansen iz Saxo Banka napominje pak da su "gledano iz sezonske perspektive rast zaliha sirove nafte i pad zaliha naftnih proizvoda bili očekivani s obzirom na doba godione kada radovi na održavanju rafinerija smanjuju potražnju za naftom i proizvodnju derivata".

U takvom je okruženju u drugi plan pala objava Saudijske Arabije da s Rusijom rade na dugoročnom sporazumu bez presedana, kojim bi se kontrola nad svjetskom opskrbom mogla produljiti na više godina.

Saudijski princ Mohammed bin Salman izjavio je za Reuters da Rijad i Moskva razmatraju znatno produljenje sporazuma o smanjenoj opskrbi, koji je stupio na snagu početkom prošle a trebao bi isteći krajem ove godine.

Partnerstvu u upravljanju opskrbom moglo bi prerasti u sporazum koji bi bio na snazi 10 do 20 godina, kazao je saudijski princ.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) danas objavila da je cijena barela referentne košarice njezine nafte u utorak iznosila 66,80 dolara, što znači da je bila ista kao i prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba