Energetika.ba
Nafta

Nezavisni blok nudi zakonsko rješenje kojim se smanjuje cijena nafte za 15 feninga po litri

Autor: Energetika.ba
Nezavisni blok nudi zakonsko rješenje kojim se smanjuje cijena nafte za 15 feninga po litri
Njihovim prijedlogom zakona, pored toga što se smanjuje cijena goriva, ne ugrožava se stabilnost budžeta, naveli su. Svjedoci smo da je posljednjih mjeseci došlo do značajnog rasta cijena nafte i naftnih derivata na tržištu Bosne i Hercegovine sa tendencijom daljnjeg rasta, najprije zbog uvođenja novih akciza, što je dovelo i do lančanog rasta cijena životnih namirnica i sve težeg života običnog čovjeka.

"S obzirom da vlast do sada apsolutno ništa nije uradila kako bi se zaustavio rast cijena nafte, a time zaštitili građani, jer se na ovaj način omogućava ekstra zarada, kako državi, tako i distributerima nafte, poslanici Nezavisnog bloka Senad Šepić, Salko Sokolović i Sadik Ahmetović žele u Parlamentu Bosne i Hercegovine ponuditi zakonsko rješenje koje štiti građane, a ne ugrožava stabilnost budžeta. Gorivo je od uvođenja akciza poskupjelo i do 40 feninga po litri, a na vratima su i nova poskupljenja. Vlast nema odgovor a novac prikupljen od akciza nije upotrebljen za izgradnju autoputeva i cesta u našoj zemlji", navedeno je u saopćenju za javnost NB-a.

Neodgovorne politike su do sada znale samo opteretiti građane novim nametima, porezima, akcizama, a sa druge strane nemaju apsolutno nikakav plan, kada treba te iste građane zaštititi od poskupljenja i rasta troškova života, poručuju iz Nezavisnog bloka.

"U vremenu krize, kada vidimo da stanovništvo svaki dan sve više i više odlazi, da plate ne rastu, da smo prvi u Evropi po nezaposlenosti, svako daljnje opterećenje i onako teškog života ljudi nije opravdano niti moralno. Nezavisni blok nudi drugačiji pristup koji će zaštiti građane i jačati institucije države", istakli su.

Energetika.ba