Energetika.ba
Nafta

Nezavisni blok: Ograničiti marže distributerima nafte

Autor: Energetika.ba
Nezavisni blok: Ograničiti marže distributerima nafte

Parlament BiH sinoć je usvojio inicijativu Nezavisnog bloka o utvrđivanju maksimalnog iznosa marže distributera nafte i naftnih derivata.

Ovom inicijativom se od Vijeća ministara i entitetskih vlada traži da izvrše provjere koliko iznose veleprodajne i maloprodajne marže distributera, te da se one zakonski utvrde, s ciljem da se dio poskupljenja, zbog uvođenje dodatnih akciza prebaci i na teret distrubutera i tako smanje poskupljenja krajinjim korisnicima, građanima koji koriste gorivo.

“Vlast je potpuno nespremno ušla u izglasavanje i povećanje akciza, što je prouzrokovalo poskupljenja goriva i veća nego je iznos zadnjih akciza. Primjetne su zloupotrebe prilikom tih poskupljenja koja trpe naši građani. Postoje razne informacije, neke su i tokom sjednice iznošene da je iznos marže, odnosno zarade po litru goriva od 30-50 pfeninga, a neki tvrde i više. Zato, mi smatramo da država mora reagirati i ovo transparentno postaviti, istražiti koliko su stvarno te marže i iznaći mogućnost da dio tereta ovih poskupljenja podnesu i oni koji najviše i zarađuju u ovim okolnostima, dakle, dostributeri nafte i naftnih derivata i tako umanjimo i spriječimo lančana poskupljenja ostalih životnih namirnica. To mora biti uloga i posao vlada i zato ih pozivamo da hitno reagiraju po ovoj našoj inicijativi, koju je sad prihvatio i Parlament BiH i da o rezultatima obavijeti javnost. Mi ćemo svakako nastaviti pratiti realizaciju i vršiti pritisak da vlada služi narodu i štiti njegove interese", izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

Energetika.ba / N1