Energetika.ba
Nafta

Niže američke zalihe podigle cijene nafte iznad 75 dolara

Autor: Energetika.ba
Niže američke zalihe podigle cijene nafte iznad 75 dolara

Cijene nafte odvojile su se u srijedu na međunarodnim tržištima od razine od 75 dolara, poduprte padom američkih zaliha i gubitkom skladišnih kapaciteta u Libiji.

Na londonskom je tržištu cijena barela sirove nafte porasla 30 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 75,38 dolara. Na američkom se tržištu barelom danas trgovalo po 65 centi višoj cijeni, od 65,72 dolara.

Tržišta je danas podupro podatak o padu američkih zaliha u prošlom tjednu za tri milijuna barela, navodi se u izvješću Američkog instituta za naftu (API).

Potporu je pružila i smanjena opskrba iz Libije zbog uništenog skladišta kapaciteta 400.000 barela, kazali su trgovci.

Pritisak pak kontinuirano generira predstojeći sastanak Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i drugih velikih proizvođača, uključujući Rusiju, u Beču.

Oni od prošle godine ograničavaju proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno a sada neki među njima zagovaraju povećanje opskrbe s obzirom na pad izvoza iz Venezuele i očekivani negativan utjecaj američkih sankcija na izvoz iz Irana.

Saudijska Arabija pokušava uvjeriti članice OPEC-a da proizvodnju treba povećati, izjavili su u srijedu upućeni izvori.

Najveći svjetski proizvođač Rusija nije član OPEC-a ali također traži ublažavanje samonametnutog ograničenja opskrbe.

Ostale članice OPEC-a, uključujući Iran, protive se takvom potezu jer smatraju da bi mogao spustiti cijene.

"Razdoblje pred sastanak OPEC-a ispunjeno je neizvjesnošću budući da se Iran od početka oštro suprotstavlja bilo kakvom povećanju opskrbe", tumači Harry Tchilinguirian iz BNP Paribasa.

Jack Allardyce iz tvrtke Cantor Fitzgerald Europe očekuje da će OPEC postići kompromis i dogovoriti skromno povećanje proizvodnje za 300.000 do 600.000 barela dnevno, što predstavlja oko 0,5 posto svjetske proizvodnje.

"To bi moglo smanjiti cijene na londonskom tržištu za pet dolara", nagađa Allardyce.

Odvojeno je OPEC jutros izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u utorak iznosila 71,87 dolara, te je u odnosu na prethodni dan porasla 76 centi.

Energetika.ba