Energetika.ba
Nafta

Norveške naftne kompanije suočavaju se s višim investicijskim troškovima zbog inflacije

Autor: Energetika.ba
Norveške naftne kompanije suočavaju se s višim investicijskim troškovima zbog inflacije

Norveške kompanije za naftu i gas planiraju da investiraju više u 2023. i 2024. nego što se ranije mislilo, jer inflacija povećava troškove razvoja polja, pokazalo je istraživanje nacionalnog statističkog ureda (SSB) u četvrtak.

Najveći poslovni sektor u zemlji sada očekuje da će uložiti 216 milijardi norveških kruna (19,94 milijarde dolara) 2023. godine, u odnosu na prognozu od 213 milijardi iz avgusta, saopćio je SSB.

Naftne kompanije sada planiraju da ulože 232 milijarde kruna 2024. godine, u poređenju sa prethodnom procjenom od 207 milijardi, piše Reuters.

-Viša procjena je uglavnom zbog značajno viših prijavljenih procjena troškova za neke razvojne projekte, navodi se u saopćenju SSB.

-Ovi povećani troškovi vjerovatno neće mnogo doprinijeti proširenju proizvodnih kapaciteta više nego što je prvobitno planirano, dodaje se.

Do sada je ove godine dostavljen samo jedan plan za razvoj novog polja, nakon što su u 2022. podneseni planovi za više od 16 projekata kako bi se iskoristile poreske olakšice.

U septembru, Equinor (EQNR.OL) je podnio plan za razvoj i operacije vrijedan 4 milijarde kruna (PDO) za svoje otkriće plina Eirin u Sjevernom moru.

Razvojni projekti su uključeni u investicionu anketu samo kada se PDO podnese nadležnim organima.

SSB je rekao da je slabljenje norveške krune u odnosu na američki dolar i euro pojačalo ionako visoku inflaciju troškova mjerenu u krunama.

(Energetika.ba)