Energetika.ba
9,5 miliona bpd sirove nafte

Novak: Rusija će smanjiti proizvodnju nafte u drugom kvartalu kako bi sustigla ostale zemlje OPEC+

Autor: Energetika.ba
Novak: Rusija će smanjiti proizvodnju nafte u drugom kvartalu kako bi sustigla ostale zemlje OPEC+
Foto: X

Rusija je odlučila usredsrediti se na smanjenje proizvodnje nafte umjesto izvoza u drugom kvartalu kako bi ravnomjerno rasporedila smanjenje proizvodnje s drugim zemljama članicama OPEC+ , izjavio je u petak potpredsjednik Vlade Aleksandar Novak.

Ranije ovog mjeseca, Rusija je najavila smanjenje svoje proizvodnje nafte i izvoza za dodatnih 471.000 barela dnevno (bpd) u drugom kvartalu u koordinaciji s nekim zemljama sudionicama OPEC+.

Novak je također rekao novinarima da će ruske naftne kompanije smanjiti proizvodnju u skladu s njihovim udjelom u ukupnoj proizvodnji nafte zemlje.

Rusija planira postupno smanjiti rezove izvoza: u aprilu će smanjiti proizvodnju za dodatnih 350.000 bpd, dok će se izvoz smanjiti za 121.000 bpd. U svibnju će dodatno smanjenje proizvodnje iznositi 400.000 bpd, a izvoz će se smanjiti za 71.000 bpd. U junu će sva dodatna smanjenja biti iz proizvodnje nafte, prenosi Reuters.

Drugi najveći globalni izvoznik nafte na svijetu smanjio je izvoz sirove nafte i goriva za kombiniranih 500.000 bpd u prvom kvartalu, uz njegovo prethodno obećanje da će smanjiti proizvodnju zajedno s drugim članicama grupe OPEC+.

Odluka Rusije da smanji više proizvodnju nafte, a ne izvoz, bila je neočekivani potez. JP Morgan, koji je ranije ovog mjeseca nazvao to iznenađujućim pomakom u strategiji, rekao je da ako Rusija ispuni obećana smanjenja, proizvodnja sirove nafte u zemlji trebala bi pasti na 9 miliona barela dnevno (bpd) do juna, što odgovara nivou proizvodnje Saudijske Arabije.

Rusija trenutno proizvodi oko 9,5 miliona bpd sirove nafte.

"Ovo je mjera (duboko smanjenje proizvodnje) koju smo poduzeli kako bi sve zemlje podjednako doprinijele (smanjenju proizvodnje u okviru sporazuma OPEC+)", rekao je Novak. "Kao što se sjećate, nismo smanjivali (proizvodnju) prema volumenu, prema postotku kojim su druge zemlje smanjile. Imali smo smanjenje izvoza. Došao je trenutak kada, umjesto izvoza, smanjujemo proizvodnju", dodao je.

Izvori u industriji rekli su Reutersu u ponedjeljak da je ruska vlada naredila firmama da smanje proizvodnju nafte u drugom kvartalu kako bi osigurala da do kraja juna postignu ciljanu proizvodnju od 9 miliona bpd u skladu s njezinim obećanjima OPEC+.