Energetika.ba
Nafta

Novalić: Mjerom o cijeni nafte staće se u kraj monopolu

Autor: Energetika.ba

Vlada FBiH danas je donijela odluku o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena nafte, a u međuvremenu je identičnu uredbu usvojila i Vlada RS. To će svakako omogućiti funkcionisanje jedinstvenog ekonomskog prostora.

Federalni premijer Fadil Novalić rekao je da je danas na sjednici Vlade FBiH donesena još jedna mjera koja će pomoći građanima i privrednim subjektima FBiH da što lakše prebrode ekonomski teret krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- Svjedoci smo da su se u zadnjih mjesec dana cijene nafte na svjetskom tržištu gotovo prepolovile. Za to vrijeme, na domaćim benzinskim pumpama nismo imali priliku vidjeti neko značajnije pomjeranje cijena. Ovom odlukom smanjujemo marže koje su, po nama, bile prilično visoke, čak i do 50 feningi po litru goriva. Sada smo marže ograničili na 25 - kazao je Novalić na redovnoj konferenciji za novinare.

Najvjerovatnije ćemo vrlo brzo čuti naftaše, nastavlja premijer, kako kažu da je ovo miješanje u slobodno formiranje cijena. Međutim, takva primjedba u ovakvim vremenima nije opravdana.

- Naglašavam, nikada FBiH od rata do danas nije se miješala u slobodno tržište, niti se našla u ovakvoj krizi. Naša namjera je da obavežemo naftaše da svoje cijene usklađuju sa cijenama na svjetskom tržištu - rekao je Novalić.

Ovom mjerom, dodao je, želi se stati ukraj monopolu i nelojalnoj konkurenciji.

- Ne mogu se naftaši pozivati na svjetsku cijenu samo u slučajevima kada ona raste – naglasio je Novalić.

Ponovio je ono što je već i ranije nekoliko puta rekao - u ovoj krizi neće biti niko ko će izgubiti sve, neće biti niko ko neće izgubiti ništa, i neće biti niko ko će se na njoj obogatiti.

- Ova mjera je danas usvojena i u RS-u, jer smo je prethodno usaglasili. Za njeno provođenje brinut će se inspekcije na svim nivoima - dodao je Novalić.

Na pitanje novinara zašto danas Vlada FBiH nije razmatrala rebalans budžeta, Novalić je rekao se radi o jako obimnom poslu.

- Ko je gledao budžet FBiH, vidjet će da je to debela knjiga za koju treba jako puno vremena, vrlo stručnih ljudi i usaglašavanje sa 16 ministarstava. Ali naći će se u utorak, najdalje u srijedu - bio je jasan Novalić.

Navodi kako očekuje da će sljedeće sedmice oba doma Parlamenta FBiH zakazati sjednice, na kojem će u paketu biti razmatrani rebalans budžeta i stabilizacijski zakon.

- Planiranim rebalansom budžeta bit će smanjene federalne plate - kazao je Novalić.

Prokomentarisao je i najave iz Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), iz kojeg su rekli da - ukoliko ne bude brzog dogovora o raspodjeli 330 miliona eura, pomoć BiH će biti odgođena.

- Pravila oko raspodjele sredstava od MMF-a postoje 22 godine. Nikada nisu mijenjana. Ja uopšte ne vidim razlog zašto bi ih sad mijenjali. To je jedan aspekt koji posmatramo između RS-a i FBiH. Ali poslije 22 godine, mi bi sad prvi put uveli i kantone. Znači, umjesto sedam potpisa na Pismu namjere bi bilo 17. I to bi bio neki vrlo složen princip usaglašavanja, i mi ga ne želimo uvoditi - istakao je Novalić.

Dodaje da je kao premijer FBiH potpisao Ppismo namjere, koje je i usvojeno, te je na HDZ-u da ga potpiše ili ne potpiše.

- Ako ne bude potpisa, nećemo dobiti te pare - pojasnio je Novalić.

Energetika.ba