Energetika.ba
Nafta

Novatekov naftni kompleks Ust-Luga Baltičkog mora pod napadom

Autor: Energetika.ba
Novatekov naftni kompleks Ust-Luga Baltičkog mora pod napadom
Foto: X

Ruska energetska kompanija Novatek, otvara novu karticu u nedjelju, bila je primorana da obustavi neke operacije u Ust-Lugi, ogromnom terminalu za izvoz goriva i prerađivačkom kompleksu u Baltičkom moru, zbog požara koji je izazvao, kako su ukrajinski mediji rekli, dron napad.

Prema Novateku, kompleks Ust-Luga, pokrenut 2013. godine, prerađuje plinski kondenzat u laku i tešku benzinu, mlazno gorivo, komponentu brodskog goriva (lož ulje) i plinsko ulje, te omogućava kompaniji da otprema naftne derivate kao i plinski kondenzat na međunarodna tržišta, pisanje Reuters.

Novatek proizvodi uglavnom naftu za Aziju, uključujući Kinu, Singapur, Tajvan i Maleziju, kao i mlazno gorivo s isporukom u Istanbul za Turkish Airlines, otvara novu karticu.

Kompleks Ust-Luga je 2022. godine preradio 6,943 miliona metričkih tona gasnog kondenzata u 6,825 miliona tona krajnjih proizvoda, uključujući 4,208 miliona tona lake i teške nafte, 1,052 miliona tona mlaznog goriva i 1,487 miliona tona komponente brodskog goriva ( mazut) i gasno ulje kao i 78.000 tona tečnog naftnog gasa.

Obližnji izlaz nafte Ust-Luga, koji nije pogođen napadom, izvezao je 34 miliona tona (680.000 barela dnevno) sirove nafte u 2023., što je 9% više u odnosu na prethodnu godinu, prema monopolu naftovoda Transneft, otvara se novi tab.