Energetika.ba
Nafta

Nove američke sankcije utječu na cijenu nafte

Autor: Energetika.ba
Nove američke sankcije utječu na cijenu nafte

Nove američke sankcije protiv Irana ozbiljno će utjecati na cijenu nafte širom Bliskog istoka, izjavio je zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Abas Aragči (Aragchi).

- Ja nisam stručnjak za ovo, ali smatram da je očigledno i da svi predviđaju da će tržište pretrpjeti ozbiljan utjecaj, uključujući cijene nafte, ukoliko Iran bude izvan tržišta - rekao je ovaj predstavnik.

Na pitanje planira li Iran blokirati Ormuski moreuz, kao što je zaprijetila Revolucionarna garda, Aragči je odgovorio da to "nije prijetnja" nego "realnost", prenio je Sputnjik.

- Sve zemlje iz regiona Perzijskog zaljeva žele prodati svoju naftu i svijetu su potrebni nafta i ostali energenti iz ovog regiona. Potrebno je da svi u regionu budu sretni i zadovoljni aranžmanima da bi svi proizvođači mogli prodati svoju naftu, a ljudi u regionu normalno živjeti - dodao je iranski zvaničnik.

On je rekao da će nastati problem ukoliko jedna zemlja bude isključena i njena prodaja svedena na nulu, što, kako je naglasio, upravo želi američki predsjednik Donald Tramp (Trump).

- To bi stvorilo probleme čitavom regionu - rekao je Aragči.

Tramp je povukao SAD iz sporazuma o iranskom nuklearnom programu i ponovo uveo ekonomske sankcije Islamskoj Republici.

Energetika.ba