Energetika.ba
Nafta

Nove sankcije prijete prodaji ruske nafte Indiji

Autor: Energetika.ba
Nove sankcije prijete prodaji ruske nafte Indiji
Foto: Ilustracija

Nove američke sankcije Moskvi prijete da umanje prodaju ruske nafte Indiji, najvećem kupcu ruske morske nafte, i kompliciraju napore indijskih državnih rafinerija da osiguraju godišnje ugovore o snabdijevanju, rekla su tri izvora iz industrije upoznata s tom temom.

Washington je u petak uveo sankcije kako bi obilježio drugu godišnjicu invazije Rusije na Ukrajinu i odgovorio na smrt opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

Sankcije ciljaju vodeću rusku tankersku grupu Sovcomflot, koju Washington optužuje za uključenost u kršenje cijena ruske nafte propisanih od strane G7, kao i 14 tankera za prijevoz nafte povezanih sa Sovcomflotom.

Izvori su rekli da indijske rafinerije strahuju da će najnovije sankcije stvoriti "izazove" u dobivanju brodova za rusku naftu i moguće podići cijene prijevoza. To može suziti popust za naftu, koja se kupuje od trgovaca i ruskih kompanija na osnovu isporuke.

Osim toga, Moskva bi mogla morati još više količina prodati preko trgovaca kako bi se zaštitila od daljnjeg rizika od sankcija, što dodaje na neizvjesnosti, rekli su izvori iz industrije, odbijajući biti imenovani zbog osjetljivosti teme.

Indija je rijetko kupovala rusku naftu prije 2022. godine zbog visokih troškova prijevoza, ali rafinerije u trećoj najvećoj uvoznici nafte na svijetu sada su veliki kupci, koristeći se nižim cijenama, nakon što je Evropa zabranila uvoz ruske nafte.

Rusija se pojavila kao glavni dobavljač nafte Indiji 2023. godine. Kroz ugovore na rok i kupovinu na tržištu po spot cijenama, ovaj južnoazijski narod je u 2023. godini uvezeno oko 1,66 miliona barela nafte dnevno od ruske nafte, u poređenju sa prosječnih 652.000 barela dnevno u 2022. godini.

Državne rafinerije Indian Oil Corp (IOC.NS), Bharat Petroleum Corp (BPCL) (BPCL.NS) i Hindustan Petroleum Corp (HPCL) (HPCL.NS) su u zajedničkim pregovorima s ruskim gigantom Rosneftom za godišnji ugovor kojim bi se osigurala kombinovana količina od do 400.000 barela dnevno ruske nafte, uglavnom Uralsa, za fiskalnu godinu koja počinje 1. aprila, rekli su izvori.

Izvori su rekli da konačne količine u okviru planiranih ugovora na rok zavise od uvjeta plaćanja i popusta koje nudi Rusija.

Rosneft je ponudio popust od 3 do 3,50 dolara po barelu na cijene Dubaija, rekla su dva izvora, skuplje od trenutnog ugovora najveće rafinerije Indian Oil s Rosneftom, koji ističe 31. marta, po popustu od 8 do 9 dolara na cijene Dubaija na osnovu troškova i cijene dostave.

Rafinerije smatraju da je predloženi popust tanak, s obzirom na neizvjesnosti koje donose sankcije, rekli su izvori.

Indijske državne rafinerije ne traže snabdijevanje rudom Sokol u okviru planiranog ugovora na rok zbog problema s plaćanjem, dodali su. Tri rafinerije i Rosneft nisu odgovorili na zahtjeve za komentar.

Izvor u indijskoj vladi rekao je da će Indija nastaviti kupovati rusku naftu samo ako se proda ispod cijene u brodovima koji nisu pod sankcijama.

Ministarstvo nafte Indije nije odgovorilo na zahtjev za komentar od strane Reutersa.