Energetika.ba
Nafta

Očekivanja daljnjeg rasta američke proizvodnje zadržala cijene nafte blizu 64 dolara

Autor: Energetika.ba
Očekivanja daljnjeg rasta američke proizvodnje zadržala cijene nafte blizu 64 dolara
Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima blizu razine od 64 dolara, zakočene većim američkim zalihama i očekivanjima da će američka proizvodnja uskoro nadmašiti onu vodećeg svjetskog proizvođača Rusije.

Na londonskom je tržištu cijena barela bila gotovo nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 64,15 dolara. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 61,11 dolara.

Službeno izvješće američke vlade pokazalo je u srijedu da su zalihe sirove nafte u prošloj sedmici porasle 2,4 miliona barela, manje nego što se očekivalo s obzirom na kraj zimske sezone i smanjenu preradu u rafinerijama zbog radova na održavanju.

Tržišta su ipak bila pod pritiskom strahovanja da će Sjedinjene Države izazvati trgovinski rat najavom carina na uvoz čelika i aluminija.

"Primjećujemo da je tržište nafte krhko unatoč odličnom stanju u globalnom gospodarstvu", ističe Norbert Ruecker iz banke Julius Baer.

"Srednjoročno gledano, priču o ujednačavanju ponude i potražnje na tržištu dovodi u pitanje snažna (američka) proizvodnja nafte iz škriljaca", napominje Ruecker.

Vodeći proizvođači predvođeni Organizacijom zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i Rusijom dogovorili su ograničenje opskrbe za 1,8 miliona barela dnevno od početka prošle do kraja ove godine kako bi spustili razinu globalnih zaliha na petogodišnji prosjek i time poduprli cijene.

Njihova nastojanja potkopava veća američka proizvodnja iz škriljaca, koja je prošle sedmice dosegnula 10,37 miliona barela dnevno i očekuje se da će do kraja godine premašiti 11 miliona barela dnevno, čime bi SAD Rusiji preoteo titulu vodećeg svjetskog proizvođača a paralelno smanjuje udio OPEC-a u svjetskom tržištu.

Odvojeno je OPEC izvijestio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u srijedu iznosila 62,68 dolara, što znači da je bila 56 centi niža nego prethodnog dana trgovanja.

Energetika.ba