Energetika.ba
Nafta

Od danas niže cijene goriva u RS-u, prijevoznici poručili da je smanjenje od 0,05 KM sramno

Autor: Energetika.ba
Od danas niže cijene goriva u RS-u, prijevoznici poručili da je smanjenje od 0,05 KM sramno

Cijene goriva u Republici Srpskoj od danas su niže za 0,05 KM po litru goriva. Prema informacijama s terena, cijene još nisu snižene na svim benzinskim pumpama.

Ovo je rezultat protesta vozača koji su danima blokirali saobraćajnice u Banjoj Luci i drugim mjestima u RS zbog četvrtog poskupljenja goriva tokom ove godine.

Jutros nisu blokirali saobraćaj svojim vozilima, ali jesu tijelima, kao pješaci. Građani su blokirali cestu ispred Administrativnog centra Vlade RS u Banjoj Luci tako što su konstantno prelazili preko pješačkog prijelaza, pa vozila nisu mogla proći.

Danas se održava i sjednica Vlade RS. Na dnevnom redu nema tačke o poskupljenju/pojeftinjenu goriva, ali je Ministarstvo trgovine i turizma ovog entiteta najavilo da će informisati Vladu o kretanju cijena naftnih derivata u Republici Srpskoj.

U međuvremenu se oglasilo i Udruženje za unutrašnji i međunarodni transport RS koje je saopćilo da odustaje od protesta jer se, kako kažu, ne žele tući s policijom. U saopćenju ističu kako nisu huligani koji su izašli na ulice da ruše vlast već da se bore da opstanu u svojoj zemlji od svog teškog rada. Poručili su da je smanjenje cijene goriva za 0,05 KM ponižavajuća i sramna.

"Odgovorno tvrdimo da iza naših okupljanja ne stoji niti jedna politička partija niti smo mi bilo kojoj političkoj partiji bili vjetar u leđa. U ovim mirnim okupljanjima htjeli smo pokazati svim institucijama BiH u kakvom teškom ambijentu radimo i naravno smatrajući da su institucije naše o da rade za dobrobit privrede i naroda, da nam pomognu da opstanemo u svojoj zemlji, ali nažalost grdno smo se prevarili. Na goloruke građane i prijevoznike poslana je policija s ciljem zastrašivanja i eventualne primjene sile što nas je šokiralo. Trenutno sve naše aktivnosti po pitanju protesta obustavljamo jer ne želimo da se tučemo s tobože našom policijom u koju od jučer nemamo povjerenja, kao ni u institucije RS, sve do sastanka koji će hitno održati te donijeti odluka o daljim koracima", kazali su iz Udruženja.

Energetika.ba / Klix.ba