Energetika.ba
Nafta

Ograničiti marže na gorivo naftnim distributerima i ublažiti poskupljenja

Autor: Energetika.ba
Ograničiti marže na gorivo naftnim distributerima i ublažiti poskupljenja

Nezavisni blok je predložio da se ograniče marže na gorivo naftnim distributerima i tako ublaže ostala poskupljenja.

"Nezavisni blok je, nakon što nije uspio spriječiti usvajanje ovog zakona i poskupljenja, predložio u Parlamentu BiH da vlade ograniče marže na gorivo naftnim distributerima i tako dio najavljenih poskupljenja prebace i na njihov teret i ublaže teret poskupljenja krajnjim korisnicima, pogotovo najugroženijim kategorijama stanovništva. Oni koji više zarađuju, trebaju više i da daju doprinos da cijelo društvo brže krene naprijed. Očekujemo da Parlament BiH prihvati ovaj prijedlog hitno i obavijesti javnost o tome", izjavio je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka i poslanik u Parlamentu BiH.

Nezavisni blok u saopćenju za javnost navodi da se od danas primjenjuje Zakon o akcizama kojim je povećana cijena goriva, te se očekuje da će to izazvati i ostala poskupljenja. Građanima ove zemlje, kako se dodaje, od danas je cijena goriva po jednom rezervoaru skuplja za 10 KM.

Nezavisni blok, kako navode u saopćenju, upozoravao je da od ovog poskupljenja neće biti novih cesta, razvoja niti zapošljavanja zbog čega su glasali protiv takvog zakona.

Energetika.ba / Klix.ba