Energetika.ba
sastanak drugog juna

OPEC+ bi ovog vikenda mogao produžiti smanjenje proizvodnje

Autor: Energetika.ba
OPEC+ bi ovog vikenda mogao produžiti smanjenje proizvodnje
Foto: Unsplash

Organizacija zemalja izvoznica nafte koja proizvodi naftu i njeni saveznici mogli bi ove sedmice produžiti postojeća smanjenja proizvodnje, rekli su delegati i analitičari za CNBC, čak i dok se fokus pomiče s napetosti na Bliskom istoku na ljetnu potražnju.

Grupa, zajednički poznata kao OPEC+, trebala se sastati u Beču 1. juna, ali je prošle sedmice taj susret praktično pomaknut za 2. jun.

Proizvođači OPEC+ trenutno provode smanjenje opskrbe za ukupno 5,86 miliona barela dnevno. Samo 2 miliona barela dnevno od ovih smanjenja predstavljaju jednoglasne obveze prema politici OPEC grupe i istječu krajem ove godine.

Ostatak se dobrovoljno smanjuje za podskup saveza. Smanjenje od 1,66 miliona barela po barelu na snazi je do kraja 2024., a zalihe za 2,2 miliona barela dnevno smanjene su do kraja drugog tromjesečja. Tržišni učesnici promatraju hoće li se ovo posljednje smanjenje produžiti za još jedno tromjesečje, usred predviđenog povećanja potražnje.

“U junu bi Kina uglavnom ostala bez održavanja rafinerija, potrošnja u SAD-u se poboljšava kako se ljeto približava, tako da bi u junu već trebala biti negativna bilanca sirove nafte. A onda je august najveći mjesec za tijesnost,” rekao je Viktor Katona, vodeći analitičar sirove nafte u Kpleru, za CNBC.

Koalicija OPEC+ također promatra usklađenost pojedinih članica s kvotama, tražeći od prekomjernih proizvođača da provedu dodatna smanjenja. Irak i Kazahstan imaju detaljne planove kompenzacije, prenosi SEEbiz.

Tri delegata OPEC+, koji su govorili anonimno zbog osjetljivosti razgovora, rekli su za CNBC da će smanjenje opskrbe za 2,2 miliona barela po danu vjerovatno biti produženo, a četvrti je rekao da je to scenarij koji tržište očekuje. Jedan je delegat priznao vjerovatnu skučenost tržišta u drugoj polovici godine, ali je primijetio da je zabrinutost zbog potražnje postojala sve do nedavno.

Posljednje mjesečni izvještaj OPEC-a o tržištu nafte iz svibnja predviđa porast potražnje od 2,25 miliona barela po danu ove godine, dok izvještaj o tržištu nafte sa sjedištem u Parizu Međunarodne agencije za energiju iz istog mjeseca ukazuje na potražnju od samo 1,06 miliona barela po danu pješačenje.