Energetika.ba
Energetska tranzicija ubrzava

OPEC i IEA u najvećem raskoraku u procjenama potražnje za naftom u 16 godina

Autor: Energetika.ba
OPEC i IEA u najvećem raskoraku u procjenama potražnje za naftom u 16 godina
Foto: Arhiv

Organizacija zemalja izvoznica - nafte (OPEC) i Međunarodna agencija za energiju (IEA) razilaze se u procjenama rasta potražnje za naftom, a prognoze za ovu godinu pokazuju najveći raskorak u 16 godina, pokazalo je Reutersovo istraživanje.

U februaru IEA je prognozirala da će potražnja u ovoj godini rasti za 1,22 miliona barela dnevno. OPEC je ipak u izvještaju za februar procijenio da će porasti za 2,25 miliona barela dnevno. Razlika u prognozi odgovara oko jedan posto svjetske potražnje, prenosi SEEbiz. 

"IEA je uvjerena da će energetska tranzicija snažno ubrzati", objašnjava Neil Atkinson, nekadašnji čelnik IEA-inog Odjela za tržište nafte. "I jedni i drugi zaglavili su u tim procjenama i zato vidimo ogroman jaz u prognozama potražnje", dodao je Atkinson.

Kako bi prikazao kontekst tog jaza, Reuters je analizirao promjene prognoza IEA-e i OPEC-a u periodu od 2008. do 2023. i u prva dva mjeseca ove godine.

Period je morao biti dovoljno dug kako bi se izvukli pouzdani zaključci. Polazišna godina 2008. i zaključna 2023. izabrane su ipak kako bi izračun obuhvatio ekstremne oscilacije potražnje, počevši od finansijske krize u 2008. do pandemije u 2020. i njenog naknadnog oporavka.

Reutersova analiza mjesečnih izvještaja IEA-e i OPEC-a tokom 16-godišnjeg perioda pokazala je da je razlika u prognozama rasta potražnje najveća upravo u ovojgodišnjem februaru.