Energetika.ba
Nafta

OPEC: Naftno tržište ne koristiti kao sredstvo za napad na ekonomije zemalja

Autor: Energetika.ba
OPEC: Naftno tržište ne koristiti kao sredstvo za napad na ekonomije zemalja
Venezuelski ministar nafte Manuel Quevedo, koji trenutno predsjedava konferencijom Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC), oštro je osudio embargo SAD-a nametnut njegovoj zemlji.

- Podižemo glas da se naftno tržište ne koristi kao sredstvo za napad na ekonomije suverenih zemalja - rekao je Quevedo u obraćanju na 176. redovnom sastanku OPEC-a u Beču.

Dodao je da OPEC odluke donosi imajući u vidu interese potrošača, investitora i proizvođača na tržištu nafte.

Ministar energetike i industrije Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Suheyl bin Muhammad al Mazrui je istakao da je vrlo važno obratiti pažnju na stabilizaciju tržišta, a ne na povećanje cijena nafte.

Iranski ministar nafte Bijen Namdar Zengene je izjavio da tržište nafte nikada ne bi trebalo biti predmet političkih rasprava, dodajući da naftu ne treba koristiti za vršenje političkog pritiska na druge zemlje.

Ministar nafte Iraka Samir al-Gadban je kazao da njegova zemlja preferira produženje sporazuma o dnevnom ograničenju nafte na 9 mjeseci.

Generalna sekretarka Ministarstva za naftne resurse Nigerije Folasade Yemi-Esan istakla je da Nigerija podržava odluku o produženju sporazuma o dnevnom ograničenju nafte donesenu u decembru prošle godine.

Energetika.ba / AA