Energetika.ba
Crno zlato

OPEC ponovo snizio procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. i 2025.

Autor: Energetika.ba
OPEC ponovo snizio procjenu rasta potražnje za naftom u 2024. i 2025.
Foto: Ilustracja

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) ponovo je u utorak snizila prognozu rasta globalne potražnje za naftom u ovoj i idućoj godini, istaknuvši probleme u sektoru nekretnina i pojačanu prodaju kamiona na ukapljeni plin i električnih vozila.

Svjetska potražnja za naftom porast će ove godine za 2,03 miliona barela dnevno, saopćio je OPEC u najnovijem mjesečnom izvještaju. U augustu bili su prognozirali da će porasti za 2,11 miliona barela dnevno, prenosi Hina.

Snizili su, ponovo, i prognozu rasta potražnje u idućoj godini, s 1,78 miliona na 1,74 miliona barela dnevno.

Svjetska privreda trebala bi solidno rasti i u drugom tromjesečju, ali uz različitu dinamiku u ključnim zemljama, procjenjuju u OPEC-u. Indija i Kina trebale bi osigurati značajan doprinos svjetskom rastu, a SAD, Brazil i Rusija trebali bi podržati njegov stabilan tempo, dodaju.

"Međutim, nepovoljne prilike u sektoru nekretnina i uzlazni trend prodaje kamiona na ukapljeni zemni plin i električnih vozila vjerovatno će opteretiti potražnju za dizelom i benzinom u budućnosti", napominju.

OPEC i Međunarodna agencija za energiju (IEA), koja savjetuje vodeće potrošače u Organizaciji za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), uvelike se razlikuju u procjenama za ovu godinu, dijelom zbog raskoraka u prognozama za Kinu i za globalni prijelaz na čišća goriva. Prije mjesec dana IEA je procijenila da će svjetska potražnja ove i iduće godine porasti za milion barela dnevno.

OPEC-ova snižena prognoza rasta blizu je pak gornje granice u industrijskim krugovima, napominje Reuters.